Minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers kondigde versoepelingen van het coronabeleid aan.
Minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers kondigde versoepelingen van het coronabeleid aan.

Beeld: Martijn Beekman/Rijksoverheid

Streep door bijna alle coronamaatregelen in onderwijs

Het onderwijs kan weer grotendeels terug naar hoe het was. Vanaf 25 februari hoeft het mondkapje niet meer op en is afstand houden niet meer verplicht. In het mbo en hoger onderwijs vervalt de maximum groepsgrootte van 75 personen aanstaande vrijdag. AOb-voorzitter Tamar van Gelder: “Het lijkt terug naar normaal, maar het tegendeel is waar. Lessen zullen nog uitvallen, vanwege de uitval van collega’s. Van normaal onderwijs is geen sprake.”

Ernst Kuipers (D66), minister van Volksgezondheid, liet vanavond weten dat het kabinet bijna alle  coronamaatregelen loslaat. Wel blijven de basismaatregelen – niezen in de ellenboog, handen wassen, zelftesten bij klachten en voldoende ventilatie – nog overeind.

“We zitten nu in een andere fase”, zei Kuipers tijdens de persconferentie. “Ondanks de hoge besmettingscijfers blijft de bezetting in de ziekenhuizen stabiel. Bovendien is de omikronvariant minder ziekmakend. Daarmee wegen andere belangen weer zwaarder mee”, aldus de minister.

‘We zitten nu in een andere fase’

Stappen

Het loslaten van de regels gebeurt in stappen. Kuipers: “Dit zijn grote stappen en we zetten ze snel achter elkaar.” Voor de mbo-instellingen, hogescholen en universiteiten vervalt vanaf aanstaande vrijdag de maximum groepsgrootte van 75 personen. “De klassen en collegezalen mogen weer vol”, zei de zorgminister.

Middelbare scholen en scholen in het primair onderwijs hoeven vanaf vrijdag niet langer de pauzes te spreiden en kunnen de cohortering tussen verschillende groepen binnen de scholen loslaten, zo staat op de website van de Rijksoverheid. Ouders mogen bovendien de school weer in, wel geldt dan de afstandsregel en de mondkap moet op. Ook de looproutes binnen de scholen mogen verdwijnen.

‘De klassen en collegezalen mogen weer vol’

Daarnaast past het kabinet het thuiswerkadvies per direct aan naar: werk maximaal de helft van de tijd op kantoor. Dat betekent dat ook teamvergaderingen vanaf morgen weer op scholen gehouden kunnen worden. Bij een positieve test wordt de isolatie-tijd korter: van zeven dagen naar vijf dagen. Wel kan dat alleen als mensen 24-uur klachtenvrij zijn.

Geen afstand en mondkap

De grootste terugkeer ‘naar normaal’ zal vanaf 25 februari zijn als de afstandsregel en de mondkapjesplicht vervallen. Nu moet onderwijspersoneel in het primair onderwijs verplicht een mondkap op als ze zich in de school verplaatsen. In de klas mag de mondkap af. Voor personeel werkzaam op middelbare scholen geldt hetzelfde, maar moeten óók leerlingen een mondkapje op. In het mbo en hoger onderwijs moet de mondkap altijd op, maar dat is vanaf 25 februari niet meer verplicht.

Wel zei Kuipers dat corona nog niet weg is. “Verre van zelfs. De basismaatregelen blijven dus belangrijk.” Als het wel druk is, is het advies om nog wel een mondkapje op te zetten of afstand te houden. Aan de maatregel om regelmatig een zelftest te doen, verandert het kabinet vooralsnog niets.

Ventilatie

AOb-voorzitter Van Gelder wijst nogmaals op de ventilatie in de scholen. ‘Voldoende frisse lucht’ is onderdeel van de basismaatregelen die wel blijven gelden. “We maken ons daarover grote zorgen”, zegt Van Gelder. “In het primair en voortgezet onderwijs zet het kabinet nu stappen, maar het mbo en hoger onderwijs worden vergeten. En dat terwijl verschillende deskundigen beweren dat corona niet meer overgaat. Ventilatie is dan van cruciaal belang, dit moet nu echt overal op orde komen.”

Meer weten over ventilatie? Ga naar de speciale pagina van de AOb met handige folders en tips. Voor het mbo, hbo en wo heeft de AOb een eigen meldpunt geopend.

Meer nieuws