Algemeen

Stakende leraren in Amsterdam krijgen loon, in Utrecht niet

Bijna alle basisschoolleerkrachten in Amsterdam krijgen volgende week woensdag hun salaris doorbetaald als ze het werk een dag neerleggen. Hun collega’s in Utrecht treffen het minder, daar betalen de drie grote schoolbesturen niet door op 14 maart.

Tekst Karen Hagen - Redactie Onderwijsblad - - 2 Minuten om te lezen

stakingoktober

Beeld: Fred van Diem

Op 14 maart staken de leraren in Noord-Holland, Flevoland en Utrecht. Zij nemen het ‘stokje’ over van hun collega’s uit de noordelijke provincies. De bonden hebben opnieuw gevraagd om het werk neer te leggen omdat de kwaliteit van het onderwijs onder druk staat en de lerarensalarissen omhoog moeten.

Solidair

In Amsterdam betalen de schoolbesturen hun leraren die dag door, zo laat Diane Middelkoop, voorzitter van het Breed Bestuurlijk Overleg Amsterdam (BBO) weten. In dit overleg zitten 33 Amsterdamse schoolbesturen primair onderwijs. “Wij hebben dit afgestemd en erover overlegd. Bij elke staking kijken we opnieuw wat redelijk is en wegen we af of we doorbetalen. Daarvoor was ook deze keer een meerderheid”, zegt Middelkoop. “We staan achter de actie en zijn solidair met de leraren.”

Diane Middelkoop, voorzitter Breed Bestuurlijk Overleg Amsterdam: "Bij elke staking kijken we opnieuw wat redelijk is en wegen we af of we doorbetalen. Daarvoor was ook deze keer een meerderheid.”

Middelkoop legt uit dat ze in Amsterdam al veel merken van het lerarentekort. De schoolbesturen voeren daarom –ook in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen- nog een eigen actie om het lerarentekort in Amsterdam te benadrukken. “In 2023 verwachten we een tekort van 500 voltijdbanen”, zegt Middelkoop. “We hopen dat het beleid van dit huidige college wordt doorgezet, maar na de verkiezingen weet je dat nooit.”

In Utrecht hebben de drie grote schoolbesturen, PCOU Willibrord, Katholieke Scholenstichting Utrecht (KSU) en de openbare basisscholen, besloten om hun leraren geen loon te betalen op 14 maart, zo meldde het Algemeen Dagblad gisteren.

Bestuurssecretaris Arie Olthof van PCOU Willibrord: "Wij hebben het principe: niet gewerkt, geen geld. Alleen bij de eerste staking zijn we hiervan afgeweken, omdat de PO-raad toen erg benadrukte om wel door te betalen."

De KSU betaalde tijdens de vorige stakingen wel door. De stichting vindt dat de stakende leraren deze keer bij de bonden terechtkunnen voor een stakingsuitkering, zegt KSU-woordvoerder Judith Ceton. “We staan achter de actie en de eisen om het salaris gelijk te trekken aan het voortgezet onderwijs, maar we kijken ook naar de ouders en de kinderen. Bovendien ligt er nu een werkdrukakkoord.”

Werkdrukverlichting

Het geld van de lerarensalarissen van de stakingsdag voegt de katholieke scholenstichting toe aan de middelen om de werkdruk te verlichten. “Dat is gisteren door het bestuur besloten”, zegt Ceton. Op de stakingsbereidheid heeft het binnen de stichting geen effect: van de 25 scholen zullen er –zoals nu bekend- 22 dicht zijn, zegt Ceton.

Ook in Amsterdam verwachten ze een grote stakingsbereidheid. Middelkoop van BBO: “Ik heb de indruk nu dat het grootste gedeelte van de scholen dicht is volgende week woensdag.”

Volgende week woensdag houdt het PO-front, waar ook de AOb in zit, een grote demonstratie door Amsterdam. De stoet vertrekt om 12.00 uur vanaf de Stopera en loopt richting het Museumplein om actie te voeren voor een beter salaris.