Het sociaal plan om banen te schrappen bij de ondersteunende diensten bij Curio is definitief. In de vrijwillige fase kunnen medewerkers twee keer de transitievergoeding krijgen.
Het sociaal plan om banen te schrappen bij de ondersteunende diensten bij Curio is definitief. In de vrijwillige fase kunnen medewerkers twee keer de transitievergoeding krijgen.

Beeld: Typetank

Sociaal plan voor ondersteuners Curio is definitief rond

Het sociaal plan voor het schrappen van ondersteunende functies bij mbo-instelling Curio is definitief en gaat vanaf vandaag in. De ondernemingsraad heeft ermee ingestemd, evenals de achterbannen van de bonden.

Dat laat AOb-rayonbestuurder Anita Duchateau weten. Zij onderhandelde namens de bond over het plan.

Geen onderwijstaak

In totaal zal de formatie teruggaan van 450 voltijdbanen in 2020 naar 366 fte in 2023. Voor de zomer was nog niet precies duidelijk hoeveel voltijdbanen er per functiecategorie verdwijnen. Wel stond al vast dat het niet om ondersteuners gaat die een onderwijstaak hebben, maar vooral om medewerkers die de intakes doen, telefonisten, beleidsmedewerkers, stafmedewerkers en personeel op de leerlingadministratie.

38 voltijdbanen

In het sociaal plan is nu wel precies te zien hoeveel banen per functiecategorie verdwijnen. Zo gaat het bij medewerkers van het secretariaat en administratie om zo’n 8 voltijdbanen. Bij de medewerkers die nadenken over onderwijs en innovatie moet omgerekend 3,5 baan eruit. AOb-rayonbestuurder Duchateau: “Als niemand gebruikmaakt van de regelingen van het sociaal plan zullen 38 voltijdbanen gedwongen moeten verdwijnen.”

‘We hebben een goede vertrekregeling afgesproken. Medewerkers die snel beslissen krijgen twee keer de transitievergoeding’

Animo

Het hoeft zo ver niet te komen, denkt Duchateau. Veel wordt al opgelost doordat medewerkers met pensioen gaan of door tijdelijke contracten die aflopen. Ook is haar idee, gezien de leeftijdsopbouw van de medewerkers en de individuele vragen die ze binnenkrijgt, dat er animo is voor de eerste fase van het sociaal plan: het vrijwillig vertrek. “We hebben een goede vertrekregeling afgesproken. Medewerkers die snel besluiten krijgen twee keer de transitievergoeding mee. Als je al een flink aantal jaren bij Curio werkt, loopt dat aardig op. Hier geldt wie het eerst komt, die het eerst maalt.”

Van werk-naar-werk begeleiding, bijscholing, detachering, sollicitatieverlof of eerder met pensioen zijn andere regelingen waarvan medewerkers gebruik kunnen maken. Nu treedt eerst het vrijwillige deel van het sociaal plan in werking. Mochten niet genoeg mensen reageren, dan zal vanaf 1 maart 2022 de gedwongen fase ingaan.

Eind maart liet Curio weten een reorganisatie te willen doorvoeren. ‘Curio wil nóg meer focus op het onderwijs, daarom wordt de ondersteuning effectiever en efficiënter gemaakt’, zo luidde het persbericht.

Meer nieuws

Autonomie staat onder druk

De vrijheid om je werk op eigen wijze te kunnen doen, staat op veel scholen onder druk. Personeel in het onderwijs heeft het gevoel vooral... LEES VERDER