Op sociale media werd een foto van een schoolbord van het Veenlanden College verspreid. Op het bord waren steekwoorden te zien voor de partij Forum voor Democratie.
Op sociale media werd een foto van een schoolbord van het Veenlanden College verspreid. Op het bord waren steekwoorden te zien voor de partij Forum voor Democratie.

Beeld: Pixabay

Schoolbestuur steunt docent in gebruik schoolbordtekst FvD

Een docent die steekwoorden als rechts, mini-PVV en fascisme op het schoolbord schreef naast de partijnaam Forum voor Democratie, heeft zich niet schuldig gemaakt aan indoctrinatie. Dat staat in een verklaring die zijn werkgever, het Veenlanden College, gisteren naar buiten heeft gebracht naar aanleiding van onrust op Twitter.

Daar kwamen veel reacties op een foto van het whiteboard met de steekwoorden. Boze twitteraars zien het als een voorbeeld van linkse indoctrinatie. PVV-Kamerlid Harm Beertema mengde zich in de discussie en vestigde de aandacht op een eerder ingediende motie waarin hij pleit voor een gedragscode die leraren vraagt zich ‘politiek neutraal te uiten’.

Legitiem

De schoolleiding van het Veenlanden College, met locaties in Mijdrecht en Vinkeveen, zag zich genoodzaakt een verklaring te geven. De steekwoorden op het bord zijn door leerlingen zelf gegeven, omdat ze tijdens de les de verkiezingen voor de Provinciale Staten bespraken. ‘De legitieme vraag die de docent heeft gesteld was: wat weten we van deze partij en hun programma?’, aldus de schoolleiding.

Aanname

Volgens de school is het een afspiegeling van hoe er op dat moment tegen de partij van Thierry Baudet werd aangekeken. Dat staat los van de persoonlijke voorkeur of mening van de docent. ‘Indoctrinatie vanuit de docent aan deze foto verbinden is alleen een aanname en staat in schril contrast met hoe deze gesprekken doorgaans binnen onze school worden gevoerd.’ De schoolleiding laat ook weten dat hun leerlingen mondig en kritisch zijn en dat dit wordt aangemoedigd. ‘De gedachte dat zij makkelijk te indoctrineren zijn is niet hoe wij leerlingen ervaren.’

De conrector laat weten dat de school met de verklaring vooral wil laten zien achter hun docent te staan. “We hopen nu vooral dat het overwaait en hiermee klaar is.”

AOb-voorzitter Liesbeth Verheggen vindt dat de politiek zich druk moet maken over het lerarentekort en niet over linkse indoctrinatie in het onderwijs. “Wij gaan er altijd vanuit dat leraren professioneel hun werk doen”, zegt AOb-voorzitter Verheggen. “Ik moet de eerste leraar nog tegenkomen die zijn leerlingen wil indoctrineren. Leerlingen opleiden tot zelfdenkende kritische burgers, dat is waar de leraar voor staat.”

Meer nieuws

Leraar worden? Duik in het vak

Tijdens ‘Expeditie leerkracht’ ontdekken docenten-in-spe snel of het vak van leerkracht iets voor ze is. De eerste dag oefenen ze in het Technolab van de... LEES VERDER