AOb-voorzitter Liesbeth Verheggen
AOb-voorzitter Liesbeth Verheggen

AOb: ‘Lerarentekort is het echte probleem, niet geneuzel over indoctrinatie’

De politiek zou zich druk moeten maken over het lerarentekort en niet over linkse indoctrinatie in het onderwijs. Dat laatste thema staat met het meldpunt en de winst van de partij Forum voor Democratie (FvD) weer in het middelpunt. AOb-voorzitter Liesbeth Verheggen: “Het is een probleem dat de politiek denkt dat we een serieuze discussie over linkse indoctrinatie moeten voeren en ondertussen niets doet aan het lerarentekort.” 

Leraren die hun leerlingen met linkse ideeën indoctrineren. Volgens FvD komt het veelvuldig voor in het onderwijs. De partij begon een meldpunt om alle voorbeelden te verzamelen. Eerder kwam ook vwo-scholier Mats Nelisse uit Schiedam in het nieuws met zijn Instagram-pagina ‘Stop Linkse indoctrinatie NL’. In 2006 startte de VVD ook het ‘Meldpunt Misleidende Schoolboeken.’

Professioneel

“Wij gaan er altijd vanuit dat leraren professioneel hun werk doen”, zegt AOb-voorzitter Verheggen. “Ik moet de eerste leraar nog tegenkomen die zijn leerlingen wil indoctrineren. Leerlingen opleiden tot zelfdenkende kritische burgers, dat is waar de leraar voor staat. Leerkrachten hebben altijd te maken met een enorme diversiteit in hun klassen en met politieke voorkeuren van ouders. Daar gaat iedereen prima mee om, een kliklijn verstoort de verhoudingen.”

‘Ik moet de eerste leraar nog tegenkomen die zijn leerlingen wil indoctrineren’

Lerarentekort

Volgens de AOb zou het nu vooral moeten gaan over het probleem waar leraren dagelijks mee te maken hebben, namelijk het lerarentekort. “De verkiezingen zijn een week geleden. Wij stonden 15 maart met 40 duizend mensen op het Malieveld, er waren meer dan 2600 scholen dicht. Politici moeten het hebben over hoe ze de noden in het onderwijs gaan aanpakken”, zegt Verheggen. “Volgens ons is een lerarentekort niet links of rechts. Een kind dat met zijn schriftje onder de arm verdeeld wordt over de andere groepen ook niet. Politici zouden zich moeten schamen en excuses aanbieden aan alle leerlingen die vandaag weer naar huis zijn gestuurd omdat er geen leerkracht is. Dat is het probleem waar de politiek nu iets aan moet doen.”

Meer nieuws