Algemeen

Rutte bevestigt: Middelbare scholen gaan volledig open

Na de zomervakantie mogen leerlingen in het voortgezet onderwijs weer als vanouds de hele week naar school. AOb-bestuurder Henrik de Moel: “Dit is een logisch besluit. Afstandsonderwijs en fysieke lessen zijn op de lange termijn niet vol te houden."

Tekst karen hagen - redactie onderwijsblad - - 3 Minuten om te lezen

mark-rutte-2

Beeld: Rijksoverheid

"Ik heb vandaag positief nieuws te melden. Per 1 juli kunnen we meer dan eerder gedacht", zei premier Rutte tijdens zijn voorlopig laatste corona-persconferentie. Ook mbo’s, hogescholen en universiteiten kunnen de lestijden verruimen, omdat studenten weer in de spits mogen reizen. Wel moeten deze instellingen zich houden aan de anderhalve meter afstandsregel.

Het nieuws dat de middelbare scholen volledig open mogen, was eerder deze week al uitgelekt. Nu volgde de definitieve bevestiging. Per 1 juli mogen middelbare scholen helemaal open, maar het is niet de bedoeling dat scholen die op die datum nog geen zomervakantie hebben, alles weer omgooien. "Het is logisch dat dit na de zomer ingaat", aldus Rutte.

Versoepeling afstand scholieren

Sinds 2 juni zijn middelbare scholen deels open op basis van de anderhalve-meter regel. Scholieren moeten op dit moment nog afstand houden, onderling en tot het onderwijspersoneel. In de praktijk zijn scholieren slechts een dag in de week of op een paar momenten per week aanwezig op school om die afstand te kunnen bewaren. Het kabinet laat de afstandsregel tussen leerlingen onderling nu los. Rutte: "Logischerwijs betekent dit dat we de anderhalve meter loslaten voor de hele groep tot 18 jaar." Na de zomer kunnen daardoor alle leerlingen weer tegelijk lessen volgen. Wel moeten zij nog steeds afstand houden tot het onderwijspersoneel en moeten scholen hygiënemaatregelen treffen.

Onder druk

AOb-bestuurder De Moel vindt het besluit logisch. “Een combinatie van fysieke lessen en afstandsonderwijs is niet vol te houden voor docenten en leerlingen. De anderhalve meter afstand voor scholieren onderling was op papier goed bedacht, maar bleek in de praktijk niet vol te houden.” Wel vindt De Moel dat het kabinet goed de besmettingen moet blijven monitoren. Zorgen heeft hij over collega’s die in de risicogroep vallen. “We moeten erop letten dat zij zich niet onder druk gezet voelen om toch te gaan werken. We hadden voor de coronacrisis al een lerarentekort en dat wordt nu alleen maar ingewikkelder.”

We moeten erop letten dat collegas die vallen in de risicogroep zich niet onder druk gezet voelen om toch te gaan werken

Uit de AOb-enquête in het voortgezet onderwijs blijkt ook dat er onder het onderwijspersoneel stemmen opgingen voor een volledige scholenopening. Dit werd het vaakst genoemd in de open opmerkingen. Scholierenorganisatie LAKS is ook opgetogen over het besluit. Bijna zeven op de tien scholieren gaf in een peiling aan dit wenselijk te vinden en het biedt ze perspectief. Onder scholieren leven zorgen over hun leerprestaties en sociale contacten. ‘Het is ontzettend fijn en meer dan terecht dat het onderwijs profiteert van de extra ruimte’, zo reageerde LAKS-voorzitter Pieter Lossie.

Openbaar vervoer

Op mbo-en hbo-instellingen en universiteiten kan de puzzel met lestijden na de zomer worden losgelaten. Rutte kondigde namelijk ook aan dat alle zitplaatsen in het openbaar vervoer weer gebruikt mogen worden vanaf 1 juli. Wel blijft het mondkapje verplicht.

Nu geldt er een tijdslot tussen 11.00 en 15.00 uur en na 20.00 uur voor lessen om studenten uit de spits te mijden. De AOb pleitte eerder al voor het loslaten van dit tijdslot. In een enquête van de AOb noemde de helft van alle leden in de onderwijssectoren het onterecht om studenten te weren.

“Het is goed dat leerlingen weer op normale tijden naar school kunnen, het gebruikmaken van het openbaar vervoer hoort daarbij", zegt De Moel. "Ook de ov-beperkingen voor mbo’ers en studenten aan hogescholen en universiteiten waren niet gelukkig. Waarom moeten volwassen mensen met een kantoorbaan voorrang krijgen op jonge mensen? Dat valt niet uit te leggen.”