Wat gaat er veranderen met het pensioenakkoord? We zetten alles voor je op een rij.
Wat gaat er veranderen met het pensioenakkoord? We zetten alles voor je op een rij.

Beeld: Typetank

Rotterdam schaft welkomstbonus voor leraren af

De gemeente Rotterdam stopt vanaf volgend schooljaar met de bonus van vijfduizend euro om leraren naar de stad ‘te lokken’. Er bleek weinig draagvlak voor de bonus bij schoolbesturen.

Voormalig onderwijswethouder Hugo de Jonge, nu minister van Volksgezondheid, voerde de bonus in vanaf het schooljaar 2016-2017. Hij wilde leraren daarmee over de streep trekken om in Rotterdam les te geven. Docenten die lesgeven in een tekortvak, zoals wiskunde, scheikunde, natuurkunde en Duits, komen in aanmerking voor de premie. Net zoals leerkrachten met een universitaire master in het basisonderwijs.

Dit schooljaar hebben 48 leraren de premie gekregen. In het schooljaar daarvoor ging het om 26 leraren en in 2016-2017 om 21 docenten.

Draagvlak

Nu schaft de gemeente Rotterdam de bonus weer af, bevestigt Mirjam Keunen, woordvoerder van onderwijswethouder Said Kasmi (D66), per mail. De invoering van het nieuwe onderwijsbeleid ‘Gelijke kansen voor elk talent’ was aanleiding om alle maatregelen tegen het licht te houden. “We hebben samen met de schoolbesturen bekeken welke maatregelen effectief zijn en bij welke maatregelen schoolbesturen aangeven dat er geen draagvlak voor is”, schrijft Keunen.

De Rotterdamse Lerarenbeurs en de Rotterdampas blijven wel doorlopen volgend schooljaar. Met de beurs, maximaal tweeduizend euro, kunnen leraren een studie, cursus of stage betalen. De Rotterdampas geeft onderwijspersoneel korting op uitjes in de stad, zoals theater, zwembaden of de film. De woordvoerder laat weten dat in het pakket aan maatregelen vanaf volgend schooljaar ook extra begeleiding voor startende docenten wordt opgenomen.

Vacatures

In Rotterdam is het lerarentekort een groot probleem. De gemeente verwacht dat er komend schooljaar 160 fte aan onvervulde vacatures blijft staan.

Meer nieuws

Leraar worden? Duik in het vak

Tijdens ‘Expeditie leerkracht’ ontdekken docenten-in-spe snel of het vak van leerkracht iets voor ze is. De eerste dag oefenen ze in het Technolab van de... LEES VERDER