Red het onderwijs: kom vrijdag naar de AOb-manifestatie in Amsterdam!

“Ik ben het echt spuugzat om te zien hoe het onderwijs naar de knoppen gaat. De maat is vol.” Daarom organiseert de AOb aanstaande vrijdag een demonstratie in Amsterdam, kondigt bestuurder Thijs Roovers aan.

De manifestatie is aanstaande vrijdag, 3 februari, van 15.30 tot 16.00 uur. In Amsterdam, bij het standbeeld van Theo Thijssen (Brouwersgracht 105 – vlak bij kruising Prinsengracht).

In het basisonderwijs en ook in het voortgezet onderwijs staan steeds vaker onbevoegden voor de klas. En in het voortgezet onderwijs circuleren allerlei fusieplannen waarbij het personeel niet betrokken wordt. Dat zit AOb-bestuurder Thijs Roovers al langere tijd dwars.

‘Als we een tekort aan chirurgen, piloten of tandartsen hebben, gaan we dat dan ook opvangen met mensen uit de kunst en de financiële wereld?’

De klap op de vuurpijl kwam echter begin deze week. Toen lieten Amsterdamse schoolbesturen weten dat tijdelijke maatregelen om het lerarentekort op te vangen, structureel worden. Het klassieke onderwijsmodel van één leerkracht voor één klas, zou volgens dat plan gaan verdwijnen. Veel schaarse leraren zouden in Amsterdam een ‘coördinerende rol’ krijgen. En voor de klas komen dan mensen te staan die lang niet altijd een lesbevoegdheid hebben. Zoals ‘kunstenaars, accountants en musici’, zeggen de schoolbesturen.

Failliet

“Ik begrijp niet dat mensen dit durven voor te stellen”, zegt Roovers. “Als we een tekort aan chirurgen, piloten of tandartsen hebben, gaan we dat dan ook opvangen met mensen uit de kunst en de financiële wereld?”

‘Hiermee accepteer je in feite dat het onderwijs failliet is. Je reduceert waardevolle lesuren tot bezigheidstherapie’

“Dit plan is werkelijk ongelofelijk”, zegt AOb-voorzitter Tamar van Gelder. “Hiermee accepteer je in feite dat het onderwijs failliet is. Je reduceert waardevolle lesuren tot bezigheidstherapie. En dat voor leerlingen uit wijken waar onderwijs, juíst onderwijs, het verschil zou moeten maken.”

Werkdruk

Op deze manier weten we zeker dat er over een aantal jaar geen leraar meer over is. Terwijl het ook anders kan. “Het lerarentekort los je niet in één dag op”, zeggen Van Gelder en Roovers. Er is een lange-termijn plan nodig waarin een aantal zaken wordt aangepakt. Zoals een blijvend goed salaris, minder werkdruk en kleinere klassen.

“We hebben meer nieuwe leraren nodig”, zegt Roovers. “Maar wat heeft een starter op dit moment, als hij of zij in het onderwijs begint? Een studieschuld, een volle klas, geen vaste baan, te weinig collega’s en een salaris dat niet meegroeit met de inflatie. Hoe aantrekkelijk is dat vooruitzicht? Het is een klein wonder dat er überhaupt nog mensen het onderwijs in gaan.“

Inflatie

Om het aantal starters te verhogen, moet volgens Van Gelder de studieschuld van de lerarenopleidingen worden kwijtgescholden. Verder moeten starters beter worden begeleid, moeten zij aan een woning worden geholpen en moeten starters niet langer worden afgescheept met een tijdelijke baan. En uiteraard moet hun salaris meegroeien met de inflatie.

‘We mogen nooit accepteren dat hele generaties leerlingen buiten de boot gaan vallen’

“Het medicijn is bekend”, zeggen Van Gelder en Roovers. “Het zal tijd, geld en moeite kosten – maar een alternatief is er niet. Tenzij we accepteren dat er hele generaties leerlingen buiten de boot gaan vallen. En dat is wat ons betreft onbespreekbaar.”

Roovers roept iedereen op om in verzet te komen. “Teken ons manifest: ‘Elk kind een bevoegde leraar’. En kom, als het even kan, vrijdag naar de demonstratie. Deze gekte moet gestopt.”

Is de maat voor jou ook vol? Kom naar de manifestatie aanstaande vrijdag 3 februari vanaf 15.30 uur in Amsterdam, bij het standbeeld van Theo Thijssen. “Kom op voor jouw beroep”, zegt Roovers. “Voor jezelf, voor je collega-leraren en ondersteuners, maar vooral voor de leerlingen. Elk kind heeft recht heeft op een bevoegde leraar.“

Wil jij op de hoogte worden gehouden van deze en andere acties van de AOb? En wil jij zelf op jouw school je collega’s warm maken om aan toekomstige acties mee te doen? Meld je – geheel vrijblijvend – aan!

Of stuur een app met daarin je naam naar 0650187685

Mee eens? Teken het manifest!

Meer nieuws