Algemeen

Amsterdam stapt af van bevoegde leerkracht voor de klas

Amsterdamse schoolbesturen laten vandaag in Het Parool weten dat de tijdelijke maatregelen om het lerarentekort in de hoofdstad op te vangen structureel worden. "Het klassieke onderwijsbeeld waarin we een leerkracht voor één klas zetten, gaat verdwijnen." De AOb reageert furieus.

Tekst Webredactie - - 3 Minuten om te lezen

NINO MAISSOURADZE lerarentekort

Beeld: Nino Maissouradze

Leraren in het Amsterdamse primair onderwijs krijgen - als het aan de bestuurders in de hoofdstad ligt - een coördinerende rol. Onbevoegden zoals 'kunstenaars, accountants en musici' zullen vaker voor de klas gaan. Dat staat vandaag op de voorpagina van Het Parool.

Met dit dwaze plan jaag je de laatste bevoegde leraren van de scholen

Thijs Roovers, dagelijks bestuurder van de AOb: "Ik riep hardop: 'Ben je nou van de pot gerukt', toen ik het artikel las. De zin 'het klassieke onderwijsbeeld waarin we een leraar voor een klas zetten gaat verdwijnen', deed mij huiveren. En toen verderop werd uitgelegd dat leerkrachten een ‘coördinerende rol' krijgen, wist ik het zeker: met dit dwaze plan jaag je de laatste bevoegde leraren van de scholen."

Ook de Amsterdamse wethouder voor onderwijs Marjolein Moorman is not amused. Zij laat op Twitter weten: 'Een tekort aan leraren is een noodsituatie, een ramp, die we nooit mogen accepteren als het nieuwe normaal. '

Ambities

In Het Parool geven Harry Dobbelaar (Zonova), Marton de Pinth (Innoord) en Theo Hooghiemstra (AWBR) namens de veertig Amsterdamse schoolbesturen aan dat de ambities om het lerarentekort terug te dringen naar minder dan 5 procent niet zijn gehaald. Ze vinden dat het onderwijs 'moet meebewegen met de maatschappelijke en stedelijke ontwikkelingen'. Daarom worden interventies uit wat eerst officieel een noodplan was nu doorgetrokken naar 'ten minste de komende vijf à tien jaar'.

Onderwijs is een vak waar je een afgeronde hbo-opleiding voor nodig hebt

Roovers van de AOb vermoedt dat deze bestuurders zelden een klaslokaal van de binnenkant zien. "Ik begrijp niet dat mensen dit durven voor te stellen. Als we een tekort aan chirurgen, piloten of tandartsen hebben, gaan we dat toch ook niet opvangen met mensen uit de kunst en de financiële wereld? Onderwijs is een vak - het mooiste vak van de wereld - maar wel een vak waar je een afgeronde hbo-opleiding voor nodig hebt."

Samen met Ouders & Onderwijs en Defence for Children stelde de AOb in december 2022 een manifest op: 'Elk kind een bevoegde leraar in 2030.' Roovers: "We willen het kabinet eraan herinneren dat zij ervoor moeten zorgen dat in 2030 overal bevoegde leraren voor de klas staan. Onderwijs is een recht vastgelegd in een VN-kinderrechtenverdrag. Natuurlijk snappen wij ook dat er tot die tijd oplossingen gevonden moeten worden, maar een accountant voor een klas kinderen zetten, is geen onderwijs. Dat is opvang."

Teken het manifest!

Volgens Roovers laten de Amsterdamse plannen zien dat er te veel macht ligt bij schoolbesturen. "Dit zijn beslissingen met verstrekkende gevolgen. Onderwijs is een publieke zaak die ons allemaal aangaat. Beslissingen over onderwijs moeten worden genomen door een democratisch gekozen orgaan, of door de mensen die elke dag onderwijs verzorgen. En daardoor weten welke implicaties besluiten hebben. Maar in ieder geval niet door bestuurders die overduidelijk ver van de praktijk staan."

De AOb vindt bovendien dat werkgevers nog veel meer kunnen doen om mensen voor het onderwijs te behouden. Roovers: "Bied vaste contracten en goede begeleiding, zodat we de mensen vasthouden in plaats van wegjagen. Dat kan wel, wij geloven daar in, nu de bestuurders nog."

Geen stijl

Het lerarentekort oplossen door te verklaren dat het lerarentekort niet op te lossen is, is 'een krachtig staaltje omdenken', aldus auteur Ronaldo op GeenStijl: 'Zo werken de waterleidingbedrijven aan het nieuwe douchen waarin er niet meer constant water uit de kraan komt en de douchekop een meer coördinerende rol krijgt. Ook weer opgelost!'

Lees meer: Elk kind een bevoegde leraar in 2030