De telling wordt pas definitief op 1 oktober, maar op dit moment lijkt het hbo flink te groeien.
De telling wordt pas definitief op 1 oktober, maar op dit moment lijkt het hbo flink te groeien.

Beeld: Pixabay

Recordaantal eerstejaars in het hbo

Een recordaantal jongeren heeft zich aangemeld voor een hbo-opleiding dit schooljaar. De hogescholen tellen vooralsnog 7 procent meer eerstejaars dan vorig jaar om deze tijd.

Dit zijn veel meer ‘vooraanmeldingen’ dan vorig jaar, aldus de Vereniging Hogescholen. Met name de lerarenopleidingen groeien hard: die melden voorlopig 15 procent meer eerstejaars. Waarschijnlijk kiezen vooral meer mensen voor de pabo.

Behalve de lerarenopleidingen zien ook de gezondheidszorg (7 procent) en gedrag & maatschappij (11 procent) het aantal eerstejaars toenemen. Technische opleidingen weten het minst te profiteren en komen voorlopig tot een groei van 2 procent.

Trend

De definitieve tellingen zijn pas op 1 oktober. Dan zal blijken hoeveel studenten hun inschrijving helemaal hebben afgerond, met machtiging voor het collegegeld en al. De ‘vooraanmeldingen’ geven wel een goede indicatie van de trend.

De hogescholen tellen momenteel meer dan 118 duizend aanmeldingen voor vierjarige bacheloropleidingen en meer dan 9 duizend voor de tweejarige associate degrees. Voor de tweejarige opleidingen is dat een toename van 16 procent.

Enkele duizenden van deze eerstejaars zullen alsnog, om welke reden dan ook, afhaken. Vorig jaar hadden zich begin september in totaal 119 duizend studenten aangemeld, van wie er ruim 11 duizend de inschrijving uiteindelijk niet voltooiden.

Universiteiten

De bacheloropleidingen van de universiteiten stonden begin augustus ruim 7 procent in de plus. Dat is het meest recente openbare cijfer.

Meer nieuws