WO&O

Promovendi gaan gebukt onder hoge werkdruk

Promovendi aan Nederlandse universiteiten werken zich een slag in de rondte, met soms burn-out en psychische klachten als gevolg. De druk moet van de ketel, zegt het Promovendi Netwerk Nederland.

Tekst Hoger Onderwijs Persbureau - - 2 Minuten om te lezen

burnout stress xfm

beeld: XF\x26amp;M

Promovendi draaien volop overuren, stelt het Promovendi Netwerk Nederland (PNN) vandaag in een nieuw rapport. De belangenvereniging peilde tussen maart en mei 2020 de meningen van 1601 promovendi aan Nederlandse universiteiten en academische ziekenhuizen (umc’s). Niet alle instellingen zijn in de enquête even sterk vertegenwoordigd. Ongeveer een derde van de respondenten komt uit Wageningen.

Slaapgebrek

Zo’n 63 procent van de respondenten werkt wekelijks meer dan in hun contract is afgesproken; gemiddeld 4,4 uur extra. Van de promovendi aan de umc’s verricht zelfs 82 procent onbetaald overwerk, voor gemiddeld 6,4 uur per week. Uit een rapport van het Rathenau Instituut, dat eerder deze week verscheen, bleek ook al dat onderzoekers gemiddeld ruim een kwart van hun aanstelling overwerken.

Dus ervaart een meerderheid van de PNN-respondenten een (te) hoge werkdruk. Bijna de helft (47 procent) kampt met meerdere psychische klachten als stress, slaapgebrek, concentratieproblemen of zelfs depressie.

Niet normaal

Desondanks heeft slechts 11 procent van de promovendi het gevoel dat hun mentale gezondheid in gevaar is. Dat komt doordat dit soort klachten in de wetenschap normaal zijn geworden, vermoedt PNN-voorzitter Lucille Mattijssen. “Als je collega’s allemaal moe en gestrest zijn, dan vind je zulke symptomen bij jezelf waarschijnlijk ook niet vreemd.”

Veel begeleiders bagatelliseren de problemen

Veel begeleiders bagatelliseren de problemen bovendien, zegt Mattijssen. Wat niet meehelpt, is dat zij zelf ook last hebben van hoge werkdruk. “Dat drupt dan door naar de promovendi, die er extra taken bij krijgen.”

Gevecht

Een kwart van de ondervraagde promovendi heeft weleens overwogen om te stoppen met het promotietraject door twijfels over een toekomst in de wetenschap. Mattijssen: “Na je promotie is de stress niet voorbij: er volgt een hele reeks aan tijdelijke contracten en een gevecht voor onderzoeksgeld of een vaste aanstelling.”

De werkdruk in de hele wetenschap moet omlaag

“Eigenlijk moet de werkdruk in de hele wetenschap omlaag”, zegt Mattijssen. “Het is goed dat er aan Nederlandse universiteiten een hoge standaard is, maar die mag niet ten koste gaan van de gezondheid van je personeel.”