Onderwijsminister Ingrid van Engelshoven neemt de petitie, die meer dan 76 duizend keer is ondertekend, in ontvangst.
Onderwijsminister Ingrid van Engelshoven neemt de petitie, die meer dan 76 duizend keer is ondertekend, in ontvangst.

Beeld: Algemene Onderwijsbond

Petitie met ruim 76 duizend handtekeningen voor minister Van Engelshoven

Onderwijsuitgaven zijn geen kostenpost, maar een investering in onze toekomst. Daarom moeten het kabinet én de komende kabinetten meer geld uittrekken voor onderwijs. Deze petitie van de AOb, FNV en FvOv, die ruim 76 duizend keer is ondertekend, werd vandaag aangeboden aan onderwijsminister Ingrid van Engelshoven.

De petitie is een opmaat tot de grote landelijke onderwijsstaking van morgen op het Malieveld.

Samen met de petitie boden FNV en de vakbond voor de wetenschap VAWO een gezamenlijk onderzoek aan, waaruit blijkt dat tweederde van de medewerkers op de universiteit een hoge tot zeer hoge werkdruk ervaart. “Er komen steeds meer taken bij voor de medewerkers”, zegt Jan Boersma, bestuurder van FNV Overheid. “Zoals het aanvragen van beurzen, het verzorgen van onderwijs in het Engels en het publiceren van steeds meer onderzoeken. En dat terwijl het aantal studenten toeneemt en de geldkraan de afgelopen jaren meerdere keren is dichtgegaan.”

‘Er komen steeds meer taken bij voor de medewerkers’

Rommelcontract

Tijdens het debat na de overhandiging protesteerde universitair docent Carlo Ierna tegen de enorme hoeveelheid tijdelijke deeltijdaanstellingen van het universitair personeel. Hij is er zelf een voorbeeld van.

“Mijn aanstellingen zijn zo klein dat ik vaak aan het begin van de week een mail ontvang met ‘Welkom aan onze eeuwenoude instelling’ en aan het einde van de week een mail met ‘U gaat uit dienst, zó kunt u ww aanvragen’.” Dat biedt geen baanzekerheid. “Als je bij de bank aankomt voor een hypotheek, worden ze daar niet vrolijk van al die rommelcontracten.”

Ga naar onze actie-pagina voor alle informatie over de landelijke staking van morgen. Daar vind je het programma, de veelgestelde vragen en een filmpje waarom we gaan staken. 

Meer nieuws

Machtsmisbruik in een kleine wereld

Onacceptabel gedrag op de werkvloer? De normen veranderen, maar nog niet snel genoeg, vindt universiteitshoogleraar Naomi Ellemers. Ze is voorzitter van de KNAW-commissie die gaat... LEES VERDER

Abuses of power in a small world

Unacceptable behaviour in the workplace? Norms are changing, but not yet quickly enough according to university professor Naomi Ellemers. She chairs the Royal Netherlands Academy... LEES VERDER

Pensioenpremie ABP stijgt in 2021

Het ABP, het pensioenfonds waar onderwijspersoneel bij aangesloten is, verhoogt de pensioenpremie volgend jaar. De premie stijgt van 24,9 naar 25,9 procent. Wie een ABP... LEES VERDER