Het ABP betaalde een oud-docent drie ton netto uit omdat ze al jaren recht had op een nabestaandenpensioen.
Het ABP betaalde een oud-docent drie ton netto uit omdat ze al jaren recht had op een nabestaandenpensioen.

Beeld: Pixabay

Pensioenfonds doet nabetaling van drie ton aan AOb-lid

Met hulp van de AOb heeft een gepensioneerde docent onlangs een nabetaling van drie ton netto ontvangen van pensioenfonds ABP. “Dit is uitzonderlijk”, zegt AOb-pensioenadviseur Roelf van der Ploeg.

Als de oud-docent niet toevallig het televisieprogramma Kassa voorbij zapte, had ze misschien wel nooit geweten dat ze nog recht had op een nabestaandenpensioen. Van der Ploeg: “Dit AOb-lid woonde samen met haar zus – ze hadden samen een huis gekocht – en vormde daarmee een huishouden. Je kan dan diegene met wie je samenwoont – ook als dit niet een partner is – aanmelden bij jouw pensioenfonds. Als je dit doet laat je elkaar ‘goed achter’ en heb je recht op een nabestaandenpensioen. Zo’n twintig jaar geleden overleed haar zus, maar die was destijds niet aangemeld bij het ABP.”

Verruimd beleid

Een afwijzing van het ABP was in eerste instantie – jaren geleden – dan ook terecht; de zus was immers niet aangemeld. “Maar”, zegt de AOb-pensioenadviseur, “een paar jaar later verruimde het pensioenfonds het beleid. Iedereen die wél een huishouden vormde had recht op een nabestaandenpensioen, ook als de partner niet was aangemeld. Dit verruimde beleid gold met terugwerkende kracht tot 1 januari 1996, dus ook voor deze oud-docent die ermee te maken had.” Nabestaanden moesten wel kunnen aantonen dat er over en weer werd bijgedragen aan de kosten voor levensonderhoud.

‘Dit komt wel in de categorie legendarische verhalen’

Terugwerkend recht

Al die tijd gebeurt er niets, totdat de oud-docent dit jaar het programma Kassa ziet. Ze besluit nogmaals een aanvraag te doen bij het ABP voor het nabestaandenpensioen. Er volgt een afwijzing. De helpdesk van het ABP meldt dat de zus niet valt onder het begrip ‘partner’. Van der Ploeg springt bij en neemt contact op met de contactpersoon van de bond bij het ABP. “Die berichtte keurig dat het fout was gelopen”, zegt hij “en dat het AOb-lid inderdaad recht had op een nabestaandenpensioen. Voor het begrip partner hoeft geen sprake te zijn van een liefdesrelatie. Samen een huishouden vormen is het criterium.”

Dat bedrag loopt vanwege het aantal jaren enorm op. “Ze had eigenlijk al meer dan twintig jaar lang zo’n duizend euro netto per maand moeten ontvangen”, zegt Van der Ploeg. Vanaf nu wordt dit bedrag elke maand bijgeschreven op de rekening van de oud-docent. “Dit komt wel in de categorie legendarische verhalen. Ik heb haar aangeraden om fiscaal advies in te winnen.”

Tips: ‘Praat over je pensioen’

  • Meld altijd je partner aan bij jouw pensioenfonds. “Dit doe je natuurlijk alleen met iemand met wie je een duurzame relatie hebt”, zegt AOb-pensioenadviseur Roelf van der Ploeg. Als je getrouwd bent, gebeurt het automatisch. Het gaat om een huishouden, dus het kan ook tweedelijns familie zijn, zoals een broer en zus met wie je een huis deelt.
  • Check wat het nabestaandenpensioen voor jou betekent. “Kun je bijvoorbeeld nog in je huis blijven wonen of zou je nog iets aanvullends moeten regelen.”

Meer nieuws