Parttimers werken vaak extra als noodoplossing voor het lerarentekort.
Parttimers werken vaak extra als noodoplossing voor het lerarentekort.

Beeld: Pixabay

Parttimer reddende engel bij noodoplossingen lerarentekort

Door extra te werken waren parttimers afgelopen week de reddende engel op basisscholen. Dat blijkt uit cijfers van de website Lerarentekortisnu.nl. Hoe hard dat nodig is, ook buiten de Randstad, merkte basisschool De Zaaier in Nieuwleusen. Daar is een noodplan opgesteld, nadat de afgelopen weken door ziekte onder leerkrachten verschillende klassen voor een dag naar huis zijn gestuurd.

De AOb roept leden op om actief tekorten te blijven melden op de website Lerarentekortisnu.nl Alleen zo blijft de dagelijkse last van het tekort zichtbaar. Op de site kunnen scholen per dag aangeven voor welke klas zij geen leerkracht konden vinden en welke noodoplossing ze hebben gekozen.

Het tekort aan leerkrachten wordt steeds zichtbaarder buiten de Randstad. Basisschool De Zaaier in Nieuwleusen had de afgelopen twee weken door ziekte elf dagen op te vullen. Acht keer ving het team de gaten op, drie dagen werden klassen naar huis gestuurd. ‘In het westen van het land liepen ze vorig jaar al tegen een lerarentekort aan, maar nu hebben wij in het oosten er ook last van’, zegt directeur Hetty Ruitenberg daarover in regionaal dagblad De Stentor.

Basisschool De Zaaier in Nieuwleusen had de afgelopen twee weken door ziekte elf dagen op te vullen

Noodplan

Leraren van De Zaaier kunnen al langer niet naar een studiedag als er geen invaller is, zo schrijft De Stentor. Omdat de vervangers schaarser worden, is er nu een noodplan bij ziekte. Stap één blijft het zoeken naar een invaller. Lukt dat niet, dan wordt de klas verdeeld over andere groepen. Op ziektedag twee blijft de klas thuis, op dag drie blijft een andere klas thuis, zodat de leraar daarvan kan invallen voor de zieke collega.

Uit cijfers van de website Lerarentekortisnu.nl blijkt dat vorige week tenminste 4300 leerlingen niet het onderwijs kregen dat ze verdienen, maar met een noodoplossing werden geholpen. De afgelopen week toonden parttimers die een extra dag gingen werken zich de reddende engelen bij het tekort: zij zorgden er voor dat meer dan 700 leerlingen toch onderwijs kregen.

Oplossing

Initiatiefnemer Eddy Erkelens van de website ziet dat dat eigenlijk al het hele jaar het geval is. “De oplossing van de klas verdelen is samen met de oplossing van een terugkomende parttimer de optie die scholen het meest gebruiken. Zo wordt 51 procent van de problemen opgelost. In beide gevallen werkt het werkdrukverhogend voor de leerkrachten.” De terugkerende parttimer is volgens Erkelens de meest ideale oplossing: de klas krijgt nog steeds goed onderwijs en andere leerkrachten en leerlingen hebben geen hinder.

Werk jij op een basisschool en hebben jullie last van het lerarentekort? Meld het op de website Lerarentekortisnu.nl

Lees ook: Noodgreep door lerarentekort is vaakst nodig in groep 7 en 8. 

Meer nieuws

Leraar worden? Duik in het vak

Tijdens ‘Expeditie leerkracht’ ontdekken docenten-in-spe snel of het vak van leerkracht iets voor ze is. De eerste dag oefenen ze in het Technolab van de... LEES VERDER