Beeld: Typetank

Noodgreep door lerarentekort is vaakst nodig in groep 7 en 8

Voor de groepen 7 en 8 moesten scholen de afgelopen week het vaakst een noodoplossing bedenken vanwege het lerarentekort. Dat blijkt uit cijfers van de website Lerarentekortisnu.nl. Bij basisschool Beurthonk in Odijk weten ze er alles van: ondanks een ludiek filmpje dat talloze keren is bekeken op sociale media is de school nog steeds hard op zoek naar een leerkracht voor groep 7/8.

De AOb roept leden op om actief tekorten te blijven melden op de website Lerarentekortisnu.nl. Alleen zo blijft de dagelijkse last van het tekort zichtbaar. Op de site kunnen scholen per dag aangeven voor welke klas zij geen leerkracht konden vinden en welke noodoplossing ze hebben gekozen. Dagelijks komen er meldingen binnen op de website.

Bovenbouw

De afgelopen tijd waren er vooral leraren te weinig voor de bovenbouw, zo blijkt uit de meldingen op de website. Voor de groepen 7 en 8 was het vaakst een noodoplossing nodig. Basisschool Beurthonk zoekt vanaf september dit jaar een leerkracht die voor drie dagen aan de slag kan in groep 7/8. In oktober maakte een ouder een ludiek filmpje dat veel is bekeken op sociale media. Toch leverde het tot nu toe nog geen nieuwe leraar op.

De school vangt het op dit moment op door een leerkracht die normaal twee dagen voor groep 7/8 staat nu ook de woensdag erbij te laten doen. “Wel levert ze haar uren voor interne begeleiding daarmee in”, zegt leerkracht Mario van Dijk van Beurthonk.

‘Ik sta zelf voor groep 5/6 en neem dan een deel van de klas erbij’

Verdelen en ouders

Op donderdag begint de directeur in de ochtend de les en werken de leerlingen zelfstandig, legt Van Dijk uit. ’s Middags wordt de klas verdeeld. Van Dijk: “Ik sta zelf voor groep 5/6 en neem dan een deel van de klas erbij. Je schippert tussen twee lokalen en ik heb dan iets van dertig leerlingen om les te geven.” Op vrijdag staat er een ouder voor de klas. “Wij zijn echt nog steeds hard op zoek naar een leerkracht.”

Uit cijfers van de website Lerarentekortisnu.nl blijkt dat vorige week tenminste 2245 leerlingen niet het onderwijs kregen dat ze verdienen, maar met een noodoplossing werden geholpen. Vorige week waren klassen verdelen, naar huis sturen of een detacheringsbureau inschakelen de meest gebruikte noodoplossingen. Daarnaast worden er vaak parttimers extra dagen ingezet of komen gepensioneerden terug.

Werk jij op een basisschool en hebben jullie last van het lerarentekort. Meld het op de website lerarentekortisnu.nl

Lees ook: Parttimer reddende engel als noodoplossing lerarentekort.

Meer nieuws