De meeste aankomende pabo-studenten moeten twee of drie hindernissen nemen voordat ze toegelaten worden.
De meeste aankomende pabo-studenten moeten twee of drie hindernissen nemen voordat ze toegelaten worden.

Beeld: Pixabay

Pabostudent krijgt opnieuw uitstel voor toelatingstests

Pabostudenten krijgen komend schooljaar opnieuw uitstel voor hun toelatingstoetsen. In plaats van vooraf, hoeven ze die pas te behalen voor 1 januari van het lopende studiejaar. Door de covid-19 pandemie was deze optie er in 2020 voor het eerst. Inclusief het uitstel haalde ongeveer 80 procent uiteindelijk de eisen, net iets meer dan in het jaar ervoor toen er nog geen corona was.

De toelatingstoetsen worden vaak op pabo’s zelf afgenomen en bij covid-gerelateerde klachten mogen aankomend studenten ze niet komen maken. Om hen een eerlijke kans te geven, mocht deze groep alvast starten aan de pabo en uiterlijk 1 januari 2021 de toetsen halen.

Dat is niet voor niets geweest, blijkt uit cijfers van de Vereniging Hogescholen (VH). In het schooljaar 2019-2020 haalde nog 77 procent van de aspirant-studenten hun toelatingstoetsen ‘voor de poort’, vorige zomer was dat 50 procent. Zo’n 30 procent haalde de toetsen alsnog nadat ze al aan hun studie begonnen waren. Bij elkaar opgeteld ligt dit percentage op 80, net iets hoger dan in het pré-corona jaar 2019-2020.

Schatting

De VH houdt wel een slag om de arm bij de cijfers. De vereniging vroeg resultaten van de toelatingstoetsen op bij de pabo’s waarop 17 van de 24 instellingen reageerden. Woordvoerder Eva Kloosterman: “Van een paar grote pabo’s weten we de aantallen nog niet. Het blijft daarom een schatting.”

Op de 17 pabo-instellingen die cijfers deelden, haalde 12 procent de toelatingstoetsen niet tijdens de eerste periode op de pabo, aldus de VH. Zij moesten per 1 januari 2021 alsnog stoppen met de studie. Een derde van hen kwam van de havo, twee derde van het mbo. Van de toetsmakers stopte 8 procent om een andere reden met de opleiding.

Aan de bak

Wie zonder vwo-, havo-, of hbo-diploma naar de pabo wil, moet sinds augustus 2015 bewijzen op havoniveau aardrijkskunde, geschiedenis en natuur en techniek te beheersen. Omdat er geen havo-eindexamenprofiel bestaat met alle drie deze vakken, maken havisten sinds 2015 vaak ook nog één of twee toelatingstoetsen. Mbo-studenten die naar de pabo willen moeten vaak voor alledrie de vakgebieden nog aan de bak.

‘Begin met een schone lei aan de pabo’

Ook dit jaar krijgen pabo-starters weer de mogelijkheid om te beginnen aan de pabo zonder het officiële startbewijs. Zij mogen per 1 september 2021 met hun studie beginnen, maar moeten de toetsen dan wel uiterlijk 31 december 2021 halen.

Ondanks de optie, pleit de VH er stevig voor om de toelatingstoetsen voor september aanstaande af te ronden. Uit de cijfers van de pabo’s blijkt dat studenten die de toetsen voor de poort afronden, ‘meer tot aanzienlijk meer’ studiepunten halen dan de studenten die daarna nog toelatingstoetsen moesten maken. Kloosterman: “Ons advies: begin met een schone lei aan de pabo. Dat komt je studiesucces en leerresultaten ten goede.”

Lees ook: ‘Toelatingstoets benadeelt niet-westerse student’

Meer nieuws