Vanavond is meer bekend geworden over wat de regels zijn op basisscholen volgende week.
Vanavond is meer bekend geworden over wat de regels zijn op basisscholen volgende week.

Beeld: Pixabay

Oproep AOb aan scholen: zet gezondheid personeel en leerlingen bovenaan

Het corona-protocol voor de heropening van de basisscholen is zojuist gepubliceerd. “Wij wilden graag méér bescherming voor onderwijspersoneel en leerlingen”, zegt AOb-bestuurder Jelmer Evers, “en daar hebben we de afgelopen dagen op gehamerd.”

In het protocol hebben de vakbonden samen met de werkgevers geprobeerd om afspraken te maken binnen de kaders van het servicedocument dat de minister gisteren publiceerde. Het eindresultaat is dat in dit protocol nu de concrete maatregelen worden beschreven die basisscholen kunnen of moeten nemen om corona-besmettingen te voorkomen.

‘Ons standpunt blijft dat personeelsleden niet gedwongen moeten worden om fysiek op school te werken als zij zich zorgen maken over hun gezondheid’

De AOb en andere bonden leverden vandaag input voor dit protocol. Niet alle input is meegenomen, zegt AOb-bestuurder Jelmer Evers. Hij heeft, na een dag touwtrekken, dan ook gemengde gevoelens over het eindresultaat. “De maatregelen in het protocol zijn werkbaar. Maar de bescherming van medewerkers had er van ons nog nadrukkelijker in gekund. Ons standpunt is en blijft dat personeelsleden niet gedwongen moeten kunnen worden om fysiek op school te werken als zij zich zorgen maken over hun gezondheid. In het protocol staat nu dat een personeelslid ‘in overleg kan gaan met zijn leidinggevende om tot een werkbare oplossing te komen’. ”

Verkiezingscampagne

Verder heeft het kabinet veel vragen en zorgen van onderwijsmedewerkers niet weggenomen. Evers: “We hebben heel duidelijk gevraagd om de beslissing om de scholen te heropenen goed te onderbouwen. Wat waren de overwegingen? Staat het OMT hier nu voltallig achter, of past de heropening vooral politiek goed in de verkiezingscampagnes? Daar hebben we nog geen goed antwoord op gekregen.”

Quarantaine

Evers roept collega’s op om samen met het team en binnen de regels zoveel mogelijk hun eigen weg te zoeken. Daar is ruimte voor. Daarbij moet de gezondheid van het personeel en de leerlingen bovenaan staan. “Er zijn nu al een aantal scholen die de deuren gesloten houden, omdat ze het in hun situatie niet verantwoord vinden om open te gaan. Wij begrijpen zo’n beslissing. Leraren willen graag lesgeven, maar het moet wel verantwoord zijn. Dat betekent dat scholen in sommige situaties veilig open kunnen, in andere niet. De situatie is ook kwetsbaar. Want als leraren in quarantaine moeten en er geen vervangers te vinden zijn, zit een klas alsnog thuis.”

De FAQ over corona-maatregelen wordt zo snel mogelijk aangepast aan het nieuwe protocol. “En bij vragen of twijfels kunnen leden altijd contact met ons opnemen”, zegt Evers.

Lees ook: ‘Kabinet neemt corona zorgen leraren niet genoeg serieus’

 

Meer nieuws