Algemeen

Ook vandaag ruim vierduizend scholen dicht

Net als gisteren zijn vandaag ruim 4200 scholen voor primair, voortgezet en speciaal onderwijs dicht. In heel het land komt onderwijspersoneel bijeen. Zoals ondersteuners in Utrecht. In Den Bosch wordt de polonaise ingezet.

Tekst Webredactie - - 4 Minuten om te lezen

foto4web

beeld: Robert Sikkes

Den Bosch swingt op de tweede stakingsdag. Wanneer het team van de Schakel uit Ammerzoden inzet, komt op de Parade de polonaise in beweging. Het is vrijdagochtend al direct druk op het station.

Het is zo’n mooi beroep, waarin je iedere dag leerlingen ziet groeien

Het team van het Noorderlicht uit Den Bosch heeft spontaan een mars door de stad georganiseerd. Leerkracht Manon van Kessel vertelt waarom. “We vinden dat het zichtbaar moet zijn, deze staking. Het probleem is hier nog niet zo groot als in de grote steden, maar ook wij merken dat we als het zo doorgaat steeds meer mensen tekortkomen. We hebben al volle klassen, dat wordt alleen maar meer.” Manon vindt het wel jammer dat het beroep zo negatief in het nieuws komt. "Het is zo’n mooi beroep, waarin je iedere dag leerlingen ziet groeien.”

We zijn een speelbal van de politiek, dat moet anders

In totaal staan er zo’n 3500 mensen op de Parade in Den Bosch. Ook Gerdien de Bruijn en Huig van Duijn van basisschool Willem van Oranje uit Brakel. De school is vandaag dicht, gisteren niet. “We gingen alleen dicht als meer dan de helft van het team staakte, gisteren lukte dat niet, vandaag wel.” Ze zien de actiebereidheid op school groeien, vooral onder de jongeren. “Bij de vorige staking was het er één, nu al vier. We maken ons echt zorgen over de toekomst van het onderwijs.” En dat duurt te lang, zoals een schoolleider op het podium zegt. “We zijn een speelbal van de politiek, dat moet anders, we hebben een langetermijnplan nodig. Zodat we van staken weer kunnen overstappen naar elke dag met plezier naar ons werk.”

Slob zegt dat er niets meer bij komt, dat kan toch niet waar zijn?

Presentator Perry van Liempt, rayonbestuurder van de AOb, maakt ten slotte duidelijk dat de acties voorlopig doorgaan. “Slob zegt dat er niets meer bij komt, dat kan toch niet waar zijn?” De AOb gaat elke derde dinsdag van de maand actievoeren.

Ondersteuners

In Utrecht wordt vandaag ook actiegevoerd: door de onderwijsondersteuners. Tijdens bijeenkomsten georganiseerd door #oopdoetookmee, CNV Onderwijs en de AOb blijkt dat het vooral de functiewaardering is waar ondersteuners tegenaan lopen. “In het functieboek van mijn bestuur bestaat de ‘zorgcoördinator’ niet”, vertelt een zorgcoördinator. “En dus ben ik ingeschaald als orthopedagoog, voor een lager salaris dan ik als leraar verdiende.”

Het verschil tussen een klassenassistent en een leraarondersteuner? Drie schalen

Een klassenassistent en een leraarondersteuner komen er in gesprek achter dat ze inhoudelijk vrijwel hetzelfde werk doen. Het verschil tussen beide functies? “Drie schalen”, grapt een onderwijsassistent die de conversatie heeft gevolgd. “Met een laag salaris zou ik best kunnen leven als ik voldoening uit mijn werk zou halen”, vertelt de klassenassistent. “Maar ik kan de kinderen niet meer helpen zoals ik wil.” Ze neemt regelmatig de groep over van de leerkracht, haar eigen werk komt dan te vervallen. “Liever zou ik dat niet doen, maar ik werk in het speciaal onderwijs met kinderen die behoefde hebben aan continuïteit, aan vertrouwde gezichten. Als ik die klas niet overneem, is alles in de war.”

Ons onderwijs gaat eraan

Een conciërge van een middelbare school in Utrecht legt uit dat hij vandaag en gisteren niet alleen gestaakt heeft voor zichzelf, maar voor het hele onderwijs. “Ik heb ook last van de hoge werkdruk van docenten. Zij komen bijvoorbeeld niet meer toe aan hun verzuimadministratie en aan surveilleren. Dus moet ik me zien te redden met een gebrekkige administratie en hebben een collega en ik met z’n tweeën in de pauze 750 leerlingen onder onze hoede.” Ook over het lerarentekort in het basisonderwijs maakt hij zich zorgen. “Wij krijgen straks leerlingen die we al bij binnenkomst moeten bijspijkeren omdat ze onvoldoende scholing hebben gehad. Ons onderwijs gaat eraan.”

De doorgroeikansen zijn beperkt en het salaris is niet meegegroeid

De bijeenkomsten in Utrecht zijn mede georganiseerd door de actiegroep #oopdoetookmee: ondersteuners die zich tijdens de afgelopen stakingen onvoldoende gehoord hebben gevoeld. “Ik was tijdens de staking van 6 november in Den Haag en daar ging alles alleen over leraren”, vertelt initiatiefnemer en onderwijsassistent Benjamin Baars. “Terwijl wij samen het onderwijs maken.” Staande op een stoel die als zeepkist fungeert vult logopedist en mede-initiatiefnemer van #oopdoetookmee, Isolde Podt, aan: “De groepen zijn te groot, de doorgroeikansen beperkt, het salaris is niet meegegroeid. Niet alleen leerkrachten, ook ondersteuners stromen over.””

Filmpjes

De AOb maakte gisteren filmpjes in het hele land. Het eerst filmpje vind je hier; het tweede hier en het derde filmpje vind je onder deze klik.