AOb-voorzitter Eugenie Stolk kondigt aan dat de bond elke derde dinsdag van de maand gaat actievoeren.
AOb-voorzitter Eugenie Stolk kondigt aan dat de bond elke derde dinsdag van de maand gaat actievoeren.

Beeld: Angeliek de Jonge

Het zal donderen op derde dinsdagen

Met de tweedaagse staking heeft het onderwijs opnieuw laten zien dat het snakt naar een perspectief om goed onderwijs te kunnen geven. Goed onderwijs voor alle leerlingen.

Het onderwijs wil oplossingen voor de hoge werkdruk, oplossingen voor het lerarentekort en oplossingen voor lage salarissen die niet concurrerend zijn met de marktsector. Door het uitblijven daarvan, komt de kwaliteit van het onderwijs in gevaar. Dat merken we dagelijks. Klassen die worden samengevoegd, klassen die naar huis worden gestuurd, in basis- en speciaal onderwijs. Vakken in het voortgezet onderwijs en mbo die weken of maandenlang uitvallen of door onbevoegde docenten worden gegeven. Bomvolle collegezalen op hogescholen en universiteiten.

Mensen

Het onderwijs heeft mensen nodig. Kabinet, maak daarom werken in het onderwijs weer aantrekkelijk. Natuurlijk begrijpt de AOb dat dat na jarenlange verwaarlozing niet op één dag is geregeld. Schoolteams zullen tijdelijke oplossingen moeten zoeken. Tijdelijk. En dat houd je alleen maar vol als je weet dat er een perspectief is. Dat in onderwijs en politiek het besef bestaat dat het probleem opgelost moet worden.

Dat perspectief wil het kabinet Rutte III overduidelijk niet bieden. Dus gaan we door met actievoeren. Want al lijkt dit kabinet uitgeregeerd, niets meer te willen doen voor onderwijs, die ontkenning van de problemen zullen we ze steeds weer inwrijven.

AOb-voorzitter Eugenie Stolk: ‘Onze boodschap ‘investeer in onderwijs’ zal heel 2020 en 2021 hoorbaar blijven.’

Verkiezingen

Tegelijkertijd richten we ons vanaf nu op het regeerakkoord van 2021. Dat lijkt ver weg, maar politieke partijen beginnen al met het opstellen van verkiezingsprogramma’s. Er komen partijcongressen, verkiezingscampagnes. Vanaf nu zal de AOb steeds bij de politieke partijen op de deur kloppen met een heldere boodschap: investeren in het onderwijs betaalt zich dubbel en dwars terug. Niet alleen in economische groei, zoals economen al jaren aantonen. Maar ook in niet-materiële zin: goed onderwijs helpt achterstandsleerlingen aan een betere toekomst, zorgt voor minder ongelijkheid. Goed onderwijs levert winst op als het gaat om maatschappelijke participatie.

In het regeerakkoord zal daarom een stevig onderwijs-investeringsprogramma moeten staan, voor alle sectoren. Daar gaan we tot en met de verkiezingen en de formulering van het regeerakkoord keihard aan werken.

Actievoeren

De AOb gaat elke derde dinsdag van de maand actievoeren. Steeds zichtbaar. Vaak verrassend. Samen met andere bonden of onderwijsorganisaties, maar ook alleen. Soms kloppen we aan bij de politiek, dan weer staan we op straat of is er een werkonderbreking.

Daar hebben we elkaar bij nodig, zowel bij kleinere als bij grotere acties. De acties gaan over alle onderwijssectoren, van basisonderwijs tot en met universiteit. Het zal donderen op die derde dinsdagen, maar als het nodig is ook op andere momenten, landelijk of regionaal. Per sector of met het hele onderwijs samen. Onze boodschap ‘investeer in onderwijs’ zal heel 2020 en 2021 hoorbaar blijven.

Meer nieuws