Algemeen

Onderwijspersoneel Zuid-Nederland toont grote actiebereidheid

Veel basisschoolleerlingen in Brabant en Limburg krijgen vrijdag geen les. De actiebereidheid bij hun leerkrachten en ondersteuners is groot. Ze voeren die dag actie voor een beter salaris. ‘We blijven de actie steunen voor de toekomst van onze kinderen', lieten de grote Limburgse scholengroepen Movare en Innovo in een brief aan ouders weten. 'Wij hopen dat voor u als ouders hetzelfde geldt.’

Tekst Karen Hagen - Redactie Onderwijsblad - - 3 Minuten om te lezen

actiebreidheid-groot-zuid-nederland

Beeld: Fred van Diem

In de regionale kranten stond vandaag een stroom aan berichten over basisscholen die hun deuren sluiten aanstaande vrijdag. Zo zijn alle basisscholen in Den Bosch dicht, meldde het Brabants Dagblad. Hans Tijssen, voorzitter van de ATO-Scholenkring -waar 18 basisscholen en 500 medewerkers onder vallen- zei in de krant dat 86 procent van de leerkrachten wil staken. ‘Met zo veel actiebereidheid kunnen we geen goed onderwijs aanbieden die dag.’ Ook bij schoolbestuur de Leijestroom wil een groot deel van het onderwijspersoneel actievoeren.

Vervanger

Bij de Noord-Brabantse scholen van de openbare scholengroep Stroomm blijven ook de deuren dicht. Deze scholen staan in Boxtel, Sint-Michielsgestel, Haaren en Vught. Op de website schrijft het bestuur dat het kabinet wel wat toezeggingen heeft gedaan, maar dat het nog niet genoeg is om de problemen op te lossen. ‘We kunnen nu al niet altijd meer een vervanger vinden als een leraar ziek is', aldus het bestuur. 'Als dit zo doorgaat betekent het straks ook dat we niet meer kunnen garanderen dat we voor elke klas een leraar kunnen vinden.’

In dezelfde regio zijn ook de scholen van besturen Skipos en Skopos dicht, zo meldt het Brabants Dagblad.

'Als dit zo doorgaat betekent het straks ook dat we niet meer kunnen garanderen dat we voor elke klas een leraar kunnen vinden’, schrijft schoolbestuur Stroomm op hun website

Van de dertien scholen van de stichting Bravoo in Waalwijk, Sprang-Capelle en Kaatsheuvel gaan er elf dicht. Als er meer geld komt dan gaat dat naar meer handen in de klas, aldus bestuursvoorzitter Robert Venema in de regionale krant. In Heusden blijven vrijdag acht scholen van Scala dicht, zes blijven open. Jac Leijtens, bestuurder bij Leerrijk meldt dat ongeveer de helft van de 15 scholen dicht zijn.

In Breda zijn leraren en ondersteuners ook nog steeds bereid om hun werk neer te leggen. De Stichting Markant Onderwijs houdt alle scholen dicht. Collega-bestuur INOS doet dat ook, op één school na, meldt BN de Stem.

Afvaardiging

Een leerkracht van de Sint Antoniusschool in Best die valt onder de Stichting Best Onderwijs liet de AOb weten dat haar school ook gesloten is. ‘De scholenstichting doet alle zeven scholen dicht’, schrijft ze. Ook krijgt het onderwijspersoneel doorbetaald en zal een flinke afvaardiging naar Eindhoven gaan waar de AOb samen met de andere onderwijsbonden een bijeenkomst houdt vanaf 10.00 uur.

In Limburg melden de grote scholengroepen Innovo en Movare op hun websites dat al hun scholen dicht zijn. Bij elkaar hebben de besturen bijna honderd basisscholen in West- en Zuid-Limburg. In een brief aan ouders meldt Movare dat de acties nog steeds ‘broodnodig’ zijn.

Opkomst

AOb-rayonbestuurder Perry van Liempt coördineert de acties aanstaande vrijdag in Eindhoven en Sittard. Ook hij merkt dat de actiebereidheid hoog is. “Vanochtend nog zei een AOb-consulent die dertien scholen in Heerlen bezocht dat er daar vrijdag elf dicht zijn. ” Van Liempt hoort wel vaker dan bij eerdere stakingen dat schoolbesturen het loon niet doorbetalen. “Die berichten druppelen nu binnen, maar ik heb niet het idee dat het leraren tegenhoudt. Wij hopen op een mooie, grote opkomst in Eindhoven en Sittard. Alles is geregeld.”