Algemeen

Onderwijspersoneel eist hoger salaris bij manifestatie

De lonen moeten omhoog! Die eis was vandaag in het Olympisch Stadion duidelijk hoorbaar bij de FNV-manifestatie #NLverdientBeter. “Wij komen daarom binnenkort met een flinke looneis”, waarschuwt AOb-voorzitter Tamar van Gelder.

Tekst Lisette Douma - redactie Onderwijsblad - - 2 Minuten om te lezen

peter-den-hartog-2

beeld: AOb

“Wij willen een goede compensatie voor de inflatie”, vertelt Van Gelder. “Voor het onderwijspersoneel, uiteraard, maar ook voor onze leerlingen die nu soms zonder een gevulde maag of passende schoenen naar school komen. Kinderen kunnen niet leren onder die omstandigheden.”

Vandaar dat de AOb vandaag met een flinke afvaardiging in het Olympisch Stadion aanwezig is om de FNV-manifestatie #NLverdientBeter kracht bij te zetten. Peter den Hartog, docent geschiedenis bij vmbo de Meerpaal in Rotterdam beklimt namens de AOb het podium. “In Rotterdam groeit één op de vijf kinderen op in armoede”, vertelt hij. “Kinderen komen zonder ontbijt en met nagenoeg lege broodtrommeltjes naar school. Ik geef les aan trotste pubers: die vertellen niet over armoede.” Den Hartog maakt zich zorgen om zijn leerlingen. “Hulp bij het maken van hun huiswerk krijgen ze niet. Ouders moeten meer werken om de rekeningen te betalen. Ik sta hier vandaag voor een betaalbare woning en voldoende loon om de energierekening te betalen.”

Ik ben verder tevreden over de school, de kinderen zijn leuk: moet ik dan voor het salaris mijn school verlaten?

Opvallend is dat het onderwijspersoneel dat vandaag naar Amsterdam is afgereisd niet als eerste zijn eigen salaris noemt als motivatie. “Ik vind dat de kwaliteit van het onderwijs omhoog moet door kleinere klassen”, vertelt een docent Engels uit het Gooi. “Ook moeten meer eerstegraders in schaal LC geplaatst worden.” Zelf is hij sinds drie jaar eerstegrader, maar zijn salaris blijft steken in LB. “Ik ben verder tevreden over de school, de kinderen zijn leuk: moet ik dan hiervoor mijn school verlaten”, vraagt hij zich af.

Zeven jaar lang moest ik om de zoveel tijd een paar maanden uit dienst omdat ik geen vast contract kreeg

Een groepje universitair docenten noemt ook niet het salaris als eerste argument om te demonstreren. “Er moet een einde komen aan al die flexcontracten in het hoger onderwijs”, zegt een wetenschapper die de afgelopen jaren is verbonden aan de Universiteit Utrecht en de Vrije Universiteit Amsterdam. “Zeven jaar lang moest ik om de zoveel tijd een paar maanden uit dienst omdat ik geen vast contract kreeg. Toen ik met een collega een huurhuis zocht in Amsterdam, voldeden we samen in principe aan de eisen om voor een huurwoning in de vrije sector in aanmerking te komen, maar er waren altijd mensen met betere papieren.” Uiteindelijk vond de 33-jarige universitair docent een huis, maar met een vriend met ‘betere papieren’.

Vernietiging

Een collega die werkt voor de faculteit der letteren aan de Rijksuniversiteit Groningen als docent Engels heeft na zes jaar een vast contract gekregen, maar is het beu dat goed ingewerkte collega’s steeds weer vertrekken, terwijl het werk blijft bestaan. “Het is vernietiging van ervaring.”

Joep van Dijk, student in Amsterdam, vat het solidariteitsgevoel op het FNV-podium als volgt samen: “Flexcontracten worden misbruikt. Studenten zakken weg in de schulden. Verenig je, sluit je aan: word lid van de vakbond.”

Samen staan we sterker!

Word AOb-lid!