Algemeen

Nog twee scholen Zaan Primair starten vierdaagse schoolweek

Naast basisschool De Spiegel stappen nog twee andere scholen van het bestuur Zaan Primair tijdelijk over op een vierdaagse schoolweek vanaf de herfstvakantie tot en met de kerstvakantie vanwege het lerarentekort. Het gaat om De Kernschool waar nieuwkomers de Nederlandse taal leren en Dynamica XL Molenwerf voor speciaal onderwijs

Tekst Karen Hagen - redactie Onderwijsblad - - Minder dan een minuut om te lezen

vierdaagse-schoolweek

Beeld: Pixabay

Aan het begin van deze week kondigde collegevoorzitter Niko Persoon van Zaan Primair op AOb.nl al aan dat er mogelijk meer scholen van zijn bestuur overgaan op een vierdaagse schoolweek. Afgelopen maandag werd bekend dat groep 5 van de openbare basisschool de Spiegel in Zaandam na de herfstvakantie tot en met de kerstvakantie overstapt op een vierdaagse schoolweek omdat er te weinig leerkrachten te vinden zijn.

Vandaag meldt het schoolbestuur dat het niet bij die basisschool blijft. Twee andere schoollocaties moeten ook een vierdaagse schoolweek als noodmaatregel invoeren vanwege het lerarentekort. Alle klassen van De Kernschool, een school voor nieuwkomers, zullen op vier lesdagen overgaan, meldt Zaan Primair.

Op deze school zitten vooral leerlingen die de Nederlandse taal moeten leren voordat zij naar een reguliere basisschool kunnen doorstromen. Het schoolbestuur meldt dat ze al sinds de zomervakantie op zoek zijn naar twee leerkrachten die voltijd aan de slag kunnen.

Langdurig ziek

Daarnaast zal een klas van Dynamica XL locatie Molenwerf overgaan op een vierdaagse schoolweek. Dit is een school voor speciaal onderwijs waar veel leerlingen met autisme les krijgen. Vanwege een langdurig zieke leerkracht krijgt één van de groepen bij de Molenwerf ook een vierdaagse schoolweek. ‘De ontstane vacature is onvervulbaar’, schrijft het schoolbestuur in een persbericht. ‘Vooral omdat onderwijs geven aan deze specifieke groep deskundigheid vraagt.’

Collegevoorzitter Persoon liet al eerder weten dat hij met deze maatregelen ‘een streep in het zand’ zet en zijn personeel hiermee wil beschermen. Het schoolbestuur laat weten dat door te gaan met werven in de hoop de periode van de vierdaagse schoolweek korter te maken.