Logo Rechtspraak
Logo Rechtspraak

Beeld: Rechtspraak.nl

AOb wint rechtszaak over hoogte uitkering na ziekte

Wie voor zijn werkloosheid ziek is geweest en daardoor minder loon ontving, krijgt geen lagere uitkering. Dat is het resultaat van een zaak die de AOb voor één van de leden heeft gewonnen bij de Centrale Raad van Beroep, de hoogste bestuursrechter.

In deze zaak ging het om een werkneemster die geruime tijd ziek is geweest en tijdens het tweede ziektejaar zeven maanden niet haar volledige loon kreeg. Zes maanden na haar herstel is zij werkloos geworden. Bij de vaststelling van het dagloon, dat bepalend is voor de hoogte van de ww-uitkering, is uitgegaan van het lagere loon dat zij ontving tijdens haar ziekte. Onterecht, vindt de Centrale Raad voor Beroep, de hoogste bestuursrechter. De raad legt het UWV op de uitkering aan te passen.

Voor 1 juli 2015 werd bij de vaststelling van het dagloon uitgegaan van het loon dat een werknemer zou hebben verdiend als hij niet ziek zou zijn geworden. Na wijziging in 2015 heeft de minister, door druk van de bonden, enkele tekortkomingen *Eerder stond er over het dagloon al een artikel in het het Onderwijsblad. De AOb zorgde samen met andere bonden ervoor dat de berekening van het dagloon is gerepareerd per 1 december 2016.onderkend. Sinds 1 januari 2017 is de regelgeving voor een grote groep zieke werknemers gewijzigd. Maar niet voor de werknemers die minder dan twee jaar ziek zijn geweest.

Na wijziging in 2015 heeft de minister, door druk van de bonden, enkele tekortkomingen onderkend.

Slecht uitgevoerd

De Centrale Raad van Beroep vindt dat de wijziging van de dagloonregels niet goed is onderzocht en uitgevoerd. Voor sommige werknemers kan dit zelfs betekenen dat zij bij werkloosheid terugvallen op een inkomen van 49 procent van het loon dat zij ontvingen voordat zij ziek werden.

De juridische dienst van de AOb heeft op dit moment verschillende bezwaar- en beroepsprocedures lopen met betrekking tot de verlaging van het dagloon als gevolg van ziekte. De AOb is dan ook blij met deze uitspraak van de Centrale Raad van Beroep. De bonden zijn momenteel in overleg met de minister over een verdere reparatie van het dagloonbesluit, die er snel moet komen. De AOb houdt leden op de hoogte van de ontwikkelingen.

Meer nieuws

Leraar worden? Duik in het vak

Tijdens ‘Expeditie leerkracht’ ontdekken docenten-in-spe snel of het vak van leerkracht iets voor ze is. De eerste dag oefenen ze in het Technolab van de... LEES VERDER