Beeld: Typetank

Moet ik terugkomen op mijn vrije dag?

Eva werkt drie dagen in de week. Donderdag en vrijdag zijn haar vrije dagen. Toch komt het regelmatig voor dat Eva een vrijdag terug moet komen voor een studiedag. Zij vraagt aan onze medewerkers of dit kan.

Terugkomen op een niet-werkdag kan inderdaad van je worden gevraagd. Het lijkt tegenstrijdig, omdat je normaliter juist die dag uitgeroosterd bent, maar het klopt in het grotere geheel van je jaarrooster.

Jaartaak

Activiteiten die in het jaarrooster zijn opgenomen, maken onderdeel uit van de jaartaak en zijn daarmee reguliere werktijd. Studiedagen maken bijvoorbeeld deel uit van je taakuren. Het kan dus zijn dat je ‘lesvrij’ bent maar toch terug moet komen voor bijvoorbeeld scholing, een vergadering of een andere schoolactiviteit. In het geval van verlof op grond van Duurzame Inzetbaarheid (voorheen bapo) of ouderschapsverlof ligt dit anders. Op die dagen ben je vrijgesteld van alle werkzaamheden. Als je dan toch moet terugkomen, moet de school dit compenseren.

De werkgever kan niet onbeperkt een beroep op je doen. De grens waarbinnen je al dan niet terug moet komen zal in een redelijke verhouding moeten staan tot je betrekkingsomvang.

Activiteiten die in het jaarrooster zijn opgenomen, maken onderdeel uit van de jaartaak en zijn daarmee reguliere werktijd

Overwerk

In een week waarin je een studiedag hebt, voelt die misschien als extra werk. Dat is als je puur naar die week kijkt ook het geval. Van overwerk is echter geen sprake. Deze extra gewerkte dag telt mee in je jaartaak, dus ergens anders hoef je die uren niet te werken. Werk je meer dan je volgens je jaartaak zou moeten werken, dan is er sprake van overwerk en moet je werkgever dit compenseren. Twijfel je over de juistheid van je jaartaak, neem dan contact op met onze medewerkers.

Met al jouw individuele vragen kun je als AOb-lid terecht bij onze medewerkers. Geen lid? Check alle voordelen en meld je aan! 

Meer nieuws