Minister Slob: 'Kies voor een duurzaam dienstverband'
Minister Slob: 'Kies voor een duurzaam dienstverband'

Beeld: Pixabay

Minister waarschuwt; ‘Lees contract uitzendbureau goed’

Leraren die via een uitzend- of bemiddelingsbureau willen gaan werken moeten hun contract vooraf goed lezen. Dat adviseert minister Slob naar aanleiding van Kamervragen van Kirsten van den Hul (PvdA) en publicaties in het Onderwijsblad.

Het Onderwijsblad bracht vlak vóór de zomervakantie het nieuws van een beginnende leerkracht die via een uitzendbureau wilde gaan werken in het Haagse basisonderwijs. Het bureau stelde hem voor bij twee grote schoolbesturen, die samen vrijwel de hele markt in Den Haag in handen hebben.

Afkoopsom

Na die twee gesprekken bleek de kandidaat echter een vaste baan bij die besturen voorlopig wel te kunnen vergeten. Want doordat hij via het detacheringsbureau was voorgedragen, mogen de scholen de kandidaat alleen zelf rechtstreeks in vaste dienst nemen wanneer zij een afkoopsom aan het detacheringsbureau betalen.

‘Scholen zitten met een wurgcontract vast aan het arbeidsbemiddelingsbureau, en daar is de kandidaat de dupe van’

Volgens het detacheringsbureau was dit vooraf duidelijk aan de leerkracht verteld, maar volgens de leerkracht was dit niet het geval. ‘Scholen zitten met een wurgcontract vast aan het arbeidsbemiddelingsbureau, en daar is de kandidaat de dupe van’, oordeelde de leerkracht.

Op basis van dit bericht stelde Kamerlid Kirsten van den Hul vragen aan minister Slob. Deze antwoordt dat het in de wereld van de uitzendbureaus ‘niet ongebruikelijk’ is om een afkoopsom te vragen wanneer een werkgever een werknemer overneemt van een bureau. “Maar ik vind het niet gewenst dat hier onderwijsgeld aan besteed wordt.”

Voorwaarden

Verder blijkt volgens Slob uit het bericht dat het belangrijk is dat alle partijen vooraf bekend zijn met de voorwaarden van een uitzendconstructie. ‘Voor alle betrokken partijen ligt daarbij een verantwoordelijkheid. Alleen dan kunnen de afzonderlijke partijen beoordelen of zij onder die voorwaarden een samenwerking aangaan.’

Aan het werken via een uitzend- en detacheringsbureaus zitten voor- en nadelen, zo concludeert Slob tot slot. ‘Het is aan individuele leraren om een afweging te maken. Mijn advies aan hen zou wel zijn om voor een duurzaam dienstverband te kiezen.’

Meer nieuws