Minister Slob: 'Kies voor een duurzaam dienstverband'
Minister Slob: 'Kies voor een duurzaam dienstverband'

Beeld: Pixabay

Leraar waarschuwt tegen ‘wurgcontract’ van uitzendbureau

Een beginnende leerkracht die zou gaan werken via een Haags bemiddelingsbureau, ontdekte dat hij daardoor voorlopig bij vrijwel geen enkele basisschool in Den Haag meer terecht kan voor een vaste baan.

Toen leerkracht Donny Stumpel van de pabo kwam, kreeg hij een baan in het bedrijfsleven. Daarna wilde hij een eigen bedrijf opzetten, en ook parttime voor de klas gaan staan. “Ik dacht: het uitzendbureau heeft goede contacten met de scholen hier in Den Haag, en kan een match voor me zoeken voor een parttime uitzendbaan. Ondertussen kan ik dan doorwerken aan mijn eigen bedrijf.”

Markt

Via het arbeidsbemiddelingsbureau Brixs ging Stumpel op gesprek bij twee stichtingen: De Haagse Scholen en Lucas Onderwijs. Maar na afloop ontdekte hij dat hij daardoor voorlopig niet meer hoeft te rekenen op een vaste baan bij beide stichtingen – die samen vrijwel de gehele markt in Den Haag in handen hebben. “De Haagse Scholen heeft 52 basisscholen en Lucas Onderwijs heeft er 46. Dat betekent dat ik een vaste baan op 98 basisscholen in mijn regio voorlopig kan vergeten.”

Afkoopsom

De reden daarvan ligt in het contract dat Brixs heeft afgesloten met de schoolbesturen. Daarin staat dat scholen een leerkracht die binnenkomt via een bureau, daarna een bepaalde tijd – grofweg tussen een half en een heel jaar – alleen in vaste dienst mogen nemen als er een afkoopsom wordt betaald.

Stumpel: “In mijn geval gaat het om achtduizend euro. Scholen zitten dus met een wurgcontract vast aan het arbeidsbemiddelingsbureau, en daar is de kandidaat de dupe van. Daar moest ik bovendien zelf achter komen – Brixs heeft mij dat niet verteld.”

We hebben raamovereenkomsten met drie bureaus gesloten, waarin we, simpel gesteld, afspreken dat we geen kandidaten wegkapen

De Haagse Scholen erkent dat er afspraken zijn gemaakt over het in dienst nemen van uitzendkrachten. “We hebben raamovereenkomsten met drie bureaus gesloten, waarin we, simpel gesteld, afspreken dat we geen kandidaten wegkapen”, laat een woordvoerder van De Haagse Scholen weten. “Brixs zou de kandidaten inlichten over de inhoud van de raamovereenkomst. Zodat de leerkracht op de hoogte is van het feit dat hij of zij vervolgens niet zomaar bij een school in dienst kan treden.”

Verdienmodel

Dat is in het geval van Stumpel ook gebeurd, zegt Brixs-directeur Jasper van de Vooren. “De kandidaat is hier heel duidelijk van op de hoogte gesteld.” En van een ‘wurgcontract’ is geen sprake. “Wij werken al jarenlang samen met schoolbesturen, waarbij deze afspraak standaard wordt gemaakt. Het uitzenden van leraren is immers ons verdienmodel. Als de school die leraren vervolgens zelf snel in vaste dienst neemt, zijn wij ons werk kwijt. Dus een kandidaat kan best in vaste dienst treden bij een school, maar dan gelden er bepaalde afspraken.”

Voordelig

Het contract is verder een zaak tussen het bureau en de school, zegt Van de Vooren. De kandidaat zit nergens aan vast. En het kan voor een kandidaat juist voordelig zijn om via een bemiddelingsbureau te gaan werken: “Je kunt via zo’n bureau ook eerst een aantal verschillende scholen proberen, om te kijken hoe het werken je overal bevalt.”

Leerkracht Stumpel bedankt er voor: hij is inmiddels in dienst bij een school in de omgeving van Den Haag. Op een tijdelijk contract, en niet via een bureau.

Meer nieuws

Leraar worden? Duik in het vak

Tijdens ‘Expeditie leerkracht’ ontdekken docenten-in-spe snel of het vak van leerkracht iets voor ze is. De eerste dag oefenen ze in het Technolab van de... LEES VERDER