Minister Arie Slob (ChristenUnie) wil de wet aanpassen zodat leraren kunnen meedenken over de klassengroottes.
Minister Arie Slob (ChristenUnie) wil de wet aanpassen zodat leraren kunnen meedenken over de klassengroottes.

Beeld: Rijksoverheid

Slob wil dat leraren meedenken over klassengrootte

Leraren en ouders moeten over de klassengrootte op hun basisschool kunnen meepraten. Dat vindt onderwijsminister Arie Slob. Hij dient daarom binnenkort een wetsvoorstel in dat hiervoor moet zorgen. Het betekent dat schoolbestuurders voortaan via de medezeggenschapsraad advies moeten vragen over de klassengroottes op hun school.

De minister zei dat vandaag tijdens het debat over groepsgrootte in de Tweede Kamer. Volgens Slob is zo’n advies van de medezeggenschapsraad niet vrijblijvend. Leraren en ouders kunnen namelijk naar de geschillencommissie als het bestuur hun advies naast zich neer legt. Ook zal het onderwijspersoneel op deze manier minder vaak door besluiten van het bestuur worden overvallen.

Vanochtend publiceerde de AOb al de brief van bestuurder Eugenie Stolk die precies benadrukt dat leraren moeten meepraten over de groepsgrootte. Stolk noemt het wetsvoorstel van Slob dan ook een ‘heel mooi begin’. “We pleiten al heel lang voor meer inspraak voor leraren als het gaat om belangrijke zaken, bijvoorbeeld de klassengroottes. Leraren zijn experts. Zij kunnen, als ze de kaders weten en de formatie, heel goed hier over meedenken en besluiten om een groep toch een combinatiegroep te maken bijvoorbeeld.”

Toch zou de AOb nog liever zien dat de personeelsgeleding van de medezeggenschapraad instemmingsrecht krijgt. “Dat is nog sterker”, zegt Stolk.

Te zwak

In de Tweede Kamer wil GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld dit ook, zo gaf ze al tijdens het debat aan. “Wij willen het nog scherper hebben dan het wetsvoorstel van Slob nu is”, zegt Westerveld. “Leraren moeten echt mee besluiten en niet alleen meedenken. Daarom moet de medezeggenschapsraad instemmingsrecht krijgen. Leraren weten welke groepsgrootte het beste werkbaar is.” Ook D66-Kamerlid Paul van Meenen zei op Twitter dat hij voor instemming is en niet alleen voor adviesrecht.

Tijdens het debat werd ook duidelijk dat Slob niets ziet in het stellen van een maximum aan de groepsgrootte. ‘Scholen moeten zelf bepalen hoe groot de groepen zijn. Daar ga ik mij niet in mengen’, aldus de minister. Wel roept hij besturen nu gelijk al op om in gesprek te gaan met de medezeggenschapsraden over de groepsgroottes ook al is zijn wetswijziging nog niet ingediend.

Meer nieuws