AOb-voorzitter Liesbeth Verheggen eerder dit jaar tijdens de estafette-staking en demonstratie in Amsterdam.
AOb-voorzitter Liesbeth Verheggen eerder dit jaar tijdens de estafette-staking en demonstratie in Amsterdam.

Beeld: Fred van Diem

Verheggen: ‘Minister moet erkennen dat er meer geld nodig is voor onderwijs’

In het overleg tussen de bonden, werkgevers in het onderwijs en minister Arie Slob eist de AOb dat Slob erkent dat er geld bij moet in het onderwijs. “Deze minister moet willen investeren in het onderwijs. Dit kabinet heeft het over het afschaffen van dividendbelasting in plaats van investeren in de publieke sector", aldus AOb-voorzitter Liesbeth Verheggen.

Het lerarentekort in het primair onderwijs valt alleen structureel op te lossen door de salarissen in het basisonderwijs op gelijk niveau te brengen met de salarissen in het voortgezet onderwijs.

AOb-voorzitter Liesbeth Verheggen: “Zonder fatsoenlijke betaling kiezen er gewoon te weinig mensen voor het vak van leraar. We willen dat het kabinet dit erkent, en dat de minister ook bereid is om daar naar te handelen. Pas dán heeft praten over andere oplossingen voor de korte termijn, zoals het verhogen van het aantal zij-instromers zin.”

‘Zonder fatsoenlijke betaling kiezen er gewoon te weinig mensen voor het vak van leraar. We willen dat het kabinet dit erkent’

Het overleg over het lerarentekort zal plaatsvinden in de zogenoemde Landelijke stuurgroep lerarentekort. Verheggen wil eerst wel weten wat de status van deze groep is. “De Onderwijsraad pleitte vlak voor de zomervakantie voor het instellen van een taskforce lerarentekort, waarin het ministerie de regie pakt om het lerarentekort op te lossen. De stuurgroep moet wel afspraken kunnen maken die voor alle achterbannen bindend zijn. Als onderwijsbond gaan we alleen in een stuurgroep zitten als we daadwerkelijk iets voor het onderwijs en de leraren kunnen betekenen. Vrijblijvende adviezen zijn er al genoeg.”

Druk

De AOb blijft intussen ook druk uitoefenen op minister Slob om de salarissen in het primair onderwijs gelijk te trekken met die in voortgezet onderwijs. Op 12 september is er een grote staking in de regio Zuid-Holland en Zeeland. “Op Prinsjesdag moet Slob met extra geld over de brug komen”, zegt Verheggen.

Meer nieuws