Ondanks de massale opkomst bij de stakingen vorig jaar gaat bezuiniging van 183 miljoen gewoon door.
Ondanks de massale opkomst bij de stakingen vorig jaar gaat bezuiniging van 183 miljoen gewoon door.

Beeld: AOb

Miljoenenbezuiniging op onderwijs gaat gewoon door

AOb-voorzitter Liesbeth Verheggen vindt het onbegrijpelijk dat het kabinet vasthoudt aan de zogenaamde ‘doelmatigheidskorting’ op de OCW-begroting. Deze loopt komende jaren op tot 183 miljoen euro.

Minister Wobke Hoekstra van Financiën liet vorige week weten dat hij de doelmatigheidskorting niet wil schrappen. Deze bezuiniging staat gepland omdat ex-minister Bussemaker en oud-staatssecretaris Dekker een gat op de OCW-begroting hebben achtergelaten. In de Eerste Kamer kon de motie voor het schrappen van de korting op een meerderheid rekenen, dankzij steun van de D66-fractie.

Multinationals

CDA-minister Hoekstra stelt in een schriftelijke verklaring dat de senaat de maatregelen in het regeerakkoord als ‘één pakket’ moet zien. Volgens Liesbeth Verheggen, voorzitter van de AOb, maakt de bewindsman zo duidelijk waar de prioriteiten van Rutte-3 liggen. “Ruim baan voor Nederland als belastingparadijs, maar hand op de knip als het gaat om goed onderwijs.” De minister legt zelf de link tussen de twee onderwerpen, aldus Verheggen. “De belastingbesparing van 1,4 miljard euro voor multinationals die megawinsten opstrijken, hangt dus wel degelijk samen met de keuze om een sector die het moeilijk heeft nog wat meer af te knijpen.”

In zijn brief wijst Hoekstra op de 1,7 miljard euro onderwijsgeld dat uiteindelijk in 2021 vrij komt. Verheggen: “Maar het onderwijs bevindt zich anno 2018 in zwaar weer. De werkdruk is te hoog, de salarissen zijn te laag en de kwaliteit staat onder druk. Onderwijspersoneel doet wat het kan, maar is gewoon met te weinig mensen om aan alle eisen te kunnen voldoen.”

Voorzichtig herstel

De AOb-voorzitter bestrijdt het beeld de sector vooraan stond bij de verdeling van de middelen. “Wat men dan vergeet is dat er jarenlang enorm is bezuinigd op de publieke sector, en dus ook op de lerarensalarissen.” Vorig jaar nog liet informateur Herman Tjeenk Willink weten dat tijdens de crisis 61 miljard euro aan bestedingsruimte is vrijgemaakt door te snoeien in de publieke sector. “Als je dat enorme bedrag op je in laat werken, is een onderwijspakket ter waarde van uiteindelijk 1,7 miljard op zijn best een voorzichtig begin van herstel.”

Nieuwe staking

Intussen zijn de voorbereidingen voor nieuwe acties in het primair onderwijs in volle gang: 14 februari wordt er gestaakt in Noord-Nederland. “Want we hebben nog altijd 1,4 miljard euro nodig voor het po alleen: 500 miljoen euro voor werkdrukbestrijding en 900 miljoen euro voor een beter salaris,’ aldus Verheggen. ‘Minister Slob wijst vanuit de Hoftoren regelmatig naar het ministerie van Financiën. Hoekstra is daar de baas en ziet kennelijk de urgentie niet, ondanks de twee landelijke stakingen en andere acties tot nu toe waaraan bijna alle basisscholen deelnamen. Hoekstra’s reactie maakt duidelijk dat actievoeren noodzakelijk blijft.’

Salarisstappenplan

De Algemene Onderwijsbond heeft duidelijke plannen voor het geld. Begin vorig jaar al publiceerde de bond kort na elkaar een salarisstappenplan en een werkdrukmanifest voor het primair onderwijs, het voortgezet onderwijs en het beroepsonderwijs. Tezamen vragen die om een investering van 6 miljard euro. In het voorjaar van 2017 deed de bond daar bovenop nog voorstellen die moeten leiden tot een bekostigingsmodel waarmee geld sneller terecht komt waar het hoort: in de klas.

Meer nieuws