Het mbo wil dat jongeren tot en met 17 jaar weer volledig naar school kunnen.
Het mbo wil dat jongeren tot en met 17 jaar weer volledig naar school kunnen.

Beeld: Jos Kottmann/Techniekbeeldbank.nu

Mbo wil helemaal open voor scholier onder 18

Mbo-scholen willen na de zomervakantie volledig onderwijs geven aan scholieren tot en met 17 jaar zonder de anderhalve meter afstand. Net zoals na de zomer op middelbare scholen gaat gebeuren. Het gaat om zo’n 165 duizend mbo-studenten. “Waarom mag de ene 17-jarige scholier wel naar school en studenten in het mbo niet?”, zegt AOb-bestuurder Tamar van Gelder.

Vlak na de persconferentie van premier Rutte stuurde de AOb samen met de mbo-instellingen, andere bonden en scholierenorganisaties een statement aan het kabinet. ‘Door de leeftijdsgrens tot en met 17 jaar te koppelen aan het type onderwijs zorgt het kabinet in feite voor kansenongelijkheid voor mbo’ers’, zo schrijven de partijen.

Afstand

Rutte maakte gisteren bekend dat scholieren tot 18 jaar onderling geen afstand meer hoeven te houden op middelbare scholen. Wel moeten zij afstand houden tot het onderwijspersoneel. Rutte: “Logischerwijs betekent dit dat we de anderhalve meter loslaten voor de hele groep tot 18 jaar.” Over het mbo, hbo en wo zei Rutte dat op die scholen de anderhalve meter afstand nog wel blijft gelden na de zomer.

Van Gelder: “Het gaat om eenderde van de mbo-studenten die onder de 18 jaar is. Dus als jij een vmbo-t diploma hebt gehaald en doorstroomt naar de havo kun je gewoon naar school. Wil je een mbo-opleiding doen dan zal je slechts deels les kunnen krijgen en vooral online. Met de afstandsregels is de inschatting dat 25 procent van de schoolgebouwen gebruikt kan worden.” Daarnaast moeten scholen lokaal afspraken maken over lestijden, zodat er niet te veel druk op het openbaar vervoer komt, volgens Van Gelder.

‘Als jij een vmbo-t diploma hebt gehaald en doorstroomt naar de havo kun je gewoon naar school. Ga je een mbo-opleiding doen dan krijg je deels les’

Achterstellen

Daarmee worden mbo-studenten achtergesteld op hun leeftijdsgenoten. Hetzelfde geldt voor studenten die volwassenenonderwijs volgen en daarmee hetzelfde programma volgen als vo-scholieren, maar dan op een mbo-instelling. “Het klopt niet”, zegt Van Gelder. De organisaties pleiten dan ook bij het kabinet om volledig open te gaan voor alle eerstejaarsstudenten. “Een goede start is enorm belangrijk voor studenten om te bouwen aan de relatie met hun school. Het voorkomt voortijdig uitvallen.”

Meer nieuws