Basisscholen in de regio Zaanstad voeren een vierdaagse schoolweek in als de tekorten te groot worden.
Basisscholen in de regio Zaanstad voeren een vierdaagse schoolweek in als de tekorten te groot worden.

Beeld: Pixabay

Lerarentekort noopt tot vierdaagse schoolweek

Twee grote scholenkoepels in Zaanstad voeren een vierdaagse schoolweek in als het lerarentekort nog nijpender wordt, zoals bij een griepgolf. “Nood breekt wet”, zegt collegevoorzitter Niko Persoon van Zaan Primair.

In de regio Zaanstad verzorgen Agora (25 basisscholen) en Zaan Primair (28 basisscholen) voor  ruim 14 duizend leerlingen het onderwijs. Beide besturen hebben last van het toenemende lerarentekort. Daarom zijn de bestuurders voor de zomervakantie samen gaan zitten om het te hebben over hun gezamenlijke noodmaatregel: een vierdaagse schoolweek.

Bestuurder Rien Spies licht toe: “Het is niet zo dat het voor alle scholen van onze besturen gaat gelden. We bekijken het per school.” De schoolbesturen willen de noodmaatregel vooral inzetten bij langdurige tekorten op een school, zoals bij een griepgolf die snel al een maand duurt. Of als een leerkracht langdurig ziek is. “Als we de vierdaagse schoolweek invoeren dan gaat het om een blok van acht weken voor een klas”, zegt Spies.

Onderwijstijd

Die klas krijgt dan acht weken vijf uur minder onderwijstijd en zal de wettelijke onderwijstijd van 940 uur per jaar niet halen. “Nood breekt wet”, zegt collegevoorzitter Niko Persoon van Zaan Primair. Op twee scholen van zijn schoolbestuur is de vierdaagse schoolweek vanwege het lerarentekort vorig schooljaar al eens ingezet. Persoon: “De Cito-resultaten van groep 8 hebben daar toen niet onder geleden.”  Dat wil niet zeggen dat hij de maatregel toejuicht. “Dit wil je natuurlijk niet. Wel zagen we dat het duidelijkheid en rust gaf bij ouders. We hobbelden niet van noodmaatregel naar noodmaatregel.”

De vierdaagse schoolweek geeft duidelijkheid en rust

Andere noodscenario’s worden bij beide schoolbesturen nu al toegepast, zoals groepen verdelen, intern begeleiders en directeuren voor de klas, parttimers vragen meer uren te draaien, klassen naar huis sturen. Spies: “We kiezen met de vierdaagse schoolweek voor de kwaliteit van het onderwijs en bewust voor onze leerkrachten. De werkdruk willen we niet nog verder opvoeren. Als een ib’er of directeur voor de klas staat, komt diegene niet toe aan zijn andere werk. Ook parttimers hebben we al vaak gevraagd om meer uren te werken. En klassen naar huis sturen of verdelen zorgt ook niet voor een goede onderwijskwaliteit, daarom kiezen we nu voor deze maatregel. Ik werk 41 jaar in het primair onderwijs en heb dit nooit meegemaakt. Ouders zullen boos zijn, maar we kunnen het uitleggen.”

Treurig

AOb-voorzitter Liesbeth Verheggen noemt het treurig dat het zo ver heeft moeten komen. “Het is waar de bond al jaren voor waarschuwt.” Deze schoolbesturen geven volgens Verheggen wel duidelijkheid. “Het blijft verdrietig dat het kabinet wel 2 miljard overheeft voor het schrappen van de dividendbelasting, maar niet voor een echt goede cao voor leraren.”

Meer nieuws

Leraar worden? Duik in het vak

Tijdens ‘Expeditie leerkracht’ ontdekken docenten-in-spe snel of het vak van leerkracht iets voor ze is. De eerste dag oefenen ze in het Technolab van de... LEES VERDER