Stichting Almere Speciaal houdt een leerlingstop vanwege het gebrek aan leerkrachten.
Stichting Almere Speciaal houdt een leerlingstop vanwege het gebrek aan leerkrachten.

Beeld: Typetank

Lerarentekort dwingt school in Almere tot leerlingstop

De Bongerd in Almere, een school voor speciaal onderwijs, plaatst vanwege het gebrek aan leraren tijdelijk geen leerlingen. Ook bij de Olivijn, een andere school die onder dezelfde stichting valt, kunnen er in de meeste klassen geen leerlingen meer bij. 


Dat meldt de Stichting Almere Speciaal, waaronder de scholen voor speciaal onderwijs vallen. De directeuren van de scholen maken een wachtlijst voor de nieuwe aanmeldingen, zo meldt het schoolbestuur. “We hebben een streep getrokken om voor zittende leerkrachten en leerlingen de rust te behouden”, zegt directeur-bestuurder Hetty Vlug.

Leerkrachten op De Bongerd geven les en begeleiden vooral leerlingen met psychische problemen en gedragsproblemen. Op de Olivijn zitten leerlingen met (meervoudige) lichamelijke beperkingen. In een bericht op de website schrijft de scholenstichting: ‘Door de kleinschaligheid van onze scholen en ons specifieke onderwijsaanbod is de onderbezetting van leraren in de dagelijkse uitvoering van ons onderwijs merkbaar.’

‘Door de kleinschaligheid van onze scholen en ons specifieke onderwijsaanbod is de onderbezetting van leraren in de dagelijkse uitvoering van ons onderwijs merkbaar’

Directeur-bestuurder Vlug zegt dat door het lerarentekort al meerdere noodoplossingen zijn genomen. Zo is er voor een klas tijdelijk een vierdaagse lesweek ingesteld voor zes weken. “Bij De Bongerd zijn de klassen dit jaar groter dan vorig jaar”, zegt Vlug. “De spanning is altijd: waar ligt de grens. De druk op de leerkrachten neemt toe. Hun werk is zwaarder en we moeten altijd bekijken of het past bij de ondersteuningsbehoeften van de leerlingen.”

Werven

De scholenstichting is hard bezig om een leerkracht te vinden voor De Bongerd. Begin januari hoopt Vlug een geschikte kandidaat te hebben gevonden. “Zodra er een leerkracht is, kan er een klas worden gestart. Voor de rest moeten we onze creativiteit benutten om leraren te werven, maar ook opletten dat we de vaste leerkrachten behouden.”

De PvdA in Almere heeft aan het college van burgemeesters en wethouders schriftelijke vragen gesteld over het besluit van de scholenstichting om geen leerlingen meer toe te laten. De partij wil van het college weten of de leerlingen op andere plaatsen in de buurt terecht kunnen om toch speciaal onderwijs te krijgen.

Meer nieuws