Bron: CenTErdata

Leraren vertrekken uit de vier grote steden

Uit Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht vertrekken meer leraren basisonderwijs dan er binnenkomen. In 2017 verlaten ruim 800 leraren deze steden, terwijl er slechts zo’n 450 leraren binnenkomen vanuit andere regio’s. Dat blijkt uit onderzoek van Centerdata in opdracht van het Arbeidsmarktplatform Primair Onderwijs.

“Het is zorgwekkend dat juist in de grote steden, waar al een groot gebrek is aan leraren, het tekort nog verder groeit”, zegt voorzitter Ton Groot Zwaaftink van het Arbeidsmarktplatform PO. “Als leraren vertrekken uit steden met veel arbeidsmarktproblemen en er te weinig nieuwe leraren voor terugkomen, staan de schoolbesturen daar voor grote vraagstukken. Dan rest geen andere keuze dan noodmaatregelen.”

Baankansen

Uit het onderzoek blikt dat leraren tegenwoordig mobieler zijn dan zes jaar geleden. In 2013 veranderde 3,9 procent van het totaal aantal leraren in het primair onderwijs van school binnen het eigen schoolbestuur. In 2017 is dat percentage opgelopen tot 4,7.

Het salaris stijgt over het algemeen niet veel als leraren overstappen binnen of buiten hun bestuur

Ook het aantal leraren dat overstapt naar een ander schoolbestuur stijgt. Ton Groot Zwaaftink: “Het lerarentekort biedt ook extra baankansen als je ervaring wil opdoen op een school met een andere visie, een andere aanpak of een andere leerlingensamenstelling.”

Mobiele leraren

Mobiele leraren zijn vaak jong, en mannen switchen vaker van school dan vrouwen. Salaris lijkt geen doorslaggevende reden te zijn voor mobiliteit: het salaris stijgt over het algemeen niet veel als leraren overstappen binnen of buiten hun bestuur.

Achterhoek

Ook Almere en de Achterhoek kampen met meer gaande dan komende leerkrachten. In de Achterhoek hangt dat waarschijnlijk samen met een daling van de leerlingenaantallen. Er zijn ook regio’s waar zich meer leraren vestigen dan er vertrekken, zoals Midden-Gelderland.

Meer nieuws

Machtsmisbruik in een kleine wereld

Onacceptabel gedrag op de werkvloer? De normen veranderen, maar nog niet snel genoeg, vindt universiteitshoogleraar Naomi Ellemers. Ze is voorzitter van de KNAW-commissie die gaat... LEES VERDER

Abuses of power in a small world

Unacceptable behaviour in the workplace? Norms are changing, but not yet quickly enough according to university professor Naomi Ellemers. She chairs the Royal Netherlands Academy... LEES VERDER

Pensioenpremie ABP stijgt in 2021

Het ABP, het pensioenfonds waar onderwijspersoneel bij aangesloten is, verhoogt de pensioenpremie volgend jaar. De premie stijgt van 24,9 naar 25,9 procent. Wie een ABP... LEES VERDER