Arbeidsverdringing en broodroof: de oproep van de Universiteit Leiden aan al dan niet gepensioneerde alumni om gratis scripties na te kijken, roept veel weerstand op.
Arbeidsverdringing en broodroof: de oproep van de Universiteit Leiden aan al dan niet gepensioneerde alumni om gratis scripties na te kijken, roept veel weerstand op.

Beeld: Pxhere

Leiden werft vrijwilligers voor nakijken scripties

De Leidse rechtenfaculteit vraagt oud-collega’s en emeriti om als vrijwilliger te helpen bij het nakijken van bachelorscripties. De rector van de universiteit vindt het 'geweldig', maar er klinkt ook forse kritiek.

Door de coronacrisis tellen de universiteiten dit studiejaar bijzonder veel eerstejaarsstudenten. Het is zo druk dat de Leidse rechtenfaculteit naar een onorthodox middel grijpt: het werven van vrijwilligers.

Uitzonderlijk

Als emeriti hoogleraren en oud-collega’s tijdelijk willen bijspringen, blijft er voor de echte docenten meer tijd over om met name de eerstejaars goed te begeleiden, is het idee. Het zijn ‘uitzonderlijke tijden’, schrijft rector Carel Stolker erover. Het idee krijgt bijval van de Maastrichtse rector Rianne Letschert. Ze twitterde afgelopen weekend: ‘Goed idee! Bij ons hebben emeriti zich ook gemeld om te willen helpen. Fijn!!’

‘Met dit vrijwilligerswerk laat je een onbevoegde onderwijswerk doen, terwijl jong talent niet aan de bak komt, of slechts op kortdurende tijdelijke aanstellingen’

Anderen vinden het nakijken van scripties ‘structureel werk’ en spreken van broodroof. Het stuit AOb-hoofdbestuurder Marijtje Jongsma tegen de borst: “Er is in het wetenschappelijk onderwijs geen sprake van een lerarentekort. Wel is er een hoge werkdruk en structureel overwerk door een tekort aan middelen voor docenten. Met dit vrijwilligerswerk laat je een onbevoegde onderwijswerk doen, terwijl jong talent niet aan de bak komt, of slechts op kortdurende tijdelijke aanstellingen.”

Geen oplossing

Aan de Universiteit Leiden is maar liefst 75 procent van de docenten in tijdelijke dienst, aldus Jongsma. “Arbeidsverdringing dus.” Mensen zouden voor dit werk gewoon betaald moeten krijgen, meent ook Rens Bod van protestbeweging WOinActie. Voorzitter Pieter Duisenberg van universiteitenvereniging VSNU noemt het werven van vrijwilligers “absoluut geen oplossing” en wil vooral dat de overheid meer geld uittrekt voor de universiteiten.

Het is overigens niet zo vreemd dat uitgerekend een rechtenfaculteit te weinig docenten telt om een vloedgolf van eerstejaars op te vangen. Van oudsher tellen de rechtenfaculteiten weinig docenten. In Leiden is er 1 docent op 35 studenten, bleek in 2018 bij een visitatie door onderwijskeurmeester NVAO, en slechts de helft van de docenten is gepromoveerd. Met de grote toestroom van nieuwe studenten zal de verhouding dit jaar nog schever zijn geworden.

Landelijk was de staf-studentratio afgelopen jaar 1 docent op 19,7 studenten, staat op de website van universiteitenvereniging VSNU.

Lees ook: ‘Docentnomade verdwaalt in academische wereld’

 

 

Meer nieuws

Aflopende cao’s verlengd

De cao’s in het primair, voortgezet en wetenschappelijk onderwijs zijn stilzwijgend verlengd. Dit betekent dat de afspraken uit de huidige cao’s uit deze sectoren blijven... LEES VERDER