Algemeen

Leerkracht moet in noodgeval wel medisch handelen

De AOb raadt onderwijspersoneel af met regelmaat medische handelingen te doen. Het gebruik van de epi-pen, een dikke injectiespuit tegen acute allergische reacties, is hierop een uitzondering.

Tekst Karen Hagen - Redactie Onderwijsblad - - Minder dan een minuut om te lezen

49454135706_a526599d58_o

Beeld: Typetank

“De epi-pen gebruik je in noodsituaties”, zegt AOb-beleidsmedewerker Marcel Koning. “Dan moet je altijd handelen, ook als onderwijspersoneel.”

Insectenbeten en bijvoorbeeld pinda’s of andere noten kunnen bij leerlingen op school zorgen voor een heftige allergische reactie waarvoor ze direct hun epi-pen met daarin adrenaline nodig hebben. Wat doe je dan als leraar of onderwijsondersteuner? Koning: “Als het gaat om een levensbedreigende situatie, waarbij de epi-pen levensreddend is, dan moet je ingrijpen en de injectie geven die nodig is.”

Als het gaat om een levensbedreigende situatie, waarbij de epi-pen levensreddend is, dan móet je ingrijpen

Strafbaar

Iedere burger moet dat doen, want het nalaten van hulp bij levensgevaar is strafbaar. Dat geldt ook voor al het onderwijspersoneel dus die hulp is niet voorbehouden aan een bedrijfshulpverlener.

Het gebruik van de epi-pen is iets anders dan het regelmatig toedienen van insuline of een sonde inbrengen, wat de AOb afraadt. Koning: “Wij zeggen: voer geen medische handelingen uit. Leerkrachten zijn namelijk als privépersoon aansprakelijk als dat misgaat en niet het schoolbestuur.”

Onlangs publiceerde het ministerie van Onderwijs een nieuwe informatiebrochure over medische handelingen: de Factsheet gezondheidszorg in onderwijstijd. Koning noemt de brochure ‘vaag’, omdat er niet duidelijk in staat dat onderwijspersoneel zelf aansprakelijk is bij specifieke medische handelingen.

Lees ook: Overheid vaag over medische aansprakelijkheid leerkracht