De cao-inzet voor het mbo is bekend.
De cao-inzet voor het mbo is bekend.

Beeld: Typetank

Inzet voor nieuwe cao mbo bekend

Loonsverhoging, een individueel recht op professionalisering en afspraken om de werkdruk te verlagen. Dat is de inzet van de AOb aan het begin van een nieuwe onderhandelingsronde in het mbo.

AOb-leden gaven in een peiling aan dat ze werkdruk en loon de belangrijkste onderwerpen vinden. Daarna volgen duurzame inzetbaarheid en carrièreperspectieven. Over al deze thema’s willen de AOb-onderhandelaars afspraken maken met de MBO-raad, de werkgevers.

5 procent

Zo zetten de bonden in -net als de gehele FNV- op een loonsverhoging van 5 procent voor alle mbo-medewerkers. Wel is Tamar van Gelder, die namens de AOb voor het mbo onderhandelt, realistisch: “Daarvoor moet er wel wat in Den Haag gebeuren, want die 5 procent zit niet in het budget op dit moment.”

De onderhandelaars hopen over werkdruk ook afspraken te maken, zoals over de werkdrukplannen voor de instellingen. Van Gelder: “Wij vinden dat het recht op onbereikbaarheid moet worden vastgelegd.” Eerder schreef het Onderwijsblad dat de PvdA daarvoor een wetsvoorstel heeft ingediend. Dat voorstel houdt in dat werknemers afspraken maken met hun werkgever over hun bereikbaarheid tijdens hun vrije tijd.

‘Wij vinden dat het recht op onbereikbaarheid mogelijk moet zijn’

Thuiswerken

In de inzet zijn de effecten van corona terug te zien. Zo pleit de AOb voor een thuiswerkvergoeding van 3 euro per dag en moet er in de cao komen te staan dat docenten maar één lesvorm hanteren en een klas niet tegelijkertijd fysiek en digitaal lesgeven. Er moet bovendien voldoende tijd en ruimte zijn om te switchen tussen de lesvormen.

Carrière in de klas

Voor de AOb is daarnaast het opschalen van docenten van belang en het bieden van carrièreperspectief. Van Gelder: “Daar willen we echt afspraken over maken. Belangrijk is dat de LC-functie een spilfunctie wordt waar de meeste docenten in komen te zitten. Ook moet doorgroeien in de klas mogelijk zijn. Nu krijg je een hogere functie als je gaat coördineren, managen of projecten gaat leiden en dus uit de klas verdwijnt. Wij willen dat doorgroeien in de klas mogelijk wordt. Dat moet echt in de nieuwe cao geregeld worden, maar we staan daar heel anders in dan de werkgevers. Wij willen dit landelijk vastleggen, zij willen het aan de instellingen overlaten.”

‘Wij willen dat doorgroeien in de klas mogelijk wordt’

Een individueel recht op professionalisering is een andere wens van de bonden. In het primair en voortgezet onderwijs is dit er al, maar in het mbo nog niet. Daar bestaan teambudgetten voor scholing. De bonden willen dat omzetten naar een individueel scholingsrecht van zo’n veertig klokuren per jaar.

Opgezegd

De onderhandelingen beginnen deze maand. De huidige cao in het mbo liep af op 15 mei en is opgezegd door de bonden. Dit betekent dat de individuele rechten blijven bestaan, maar de collectieve rechten zijn opgezegd.

De inzet van de AOb kort op een rij:

  • Loonsverhoging van 5 procent voor mbo-medewerkers
  • Afspraken over werkdrukplannen mbo-instellingen
  • Carrièreperspectief in de klas: meeste docenten moeten in LC-functie komen
  • Oudere werknemers moeten gezond hun pensioen kunnen halen. In het pensioenakkoord staat daarvoor een gunstige afspraak: een vrijstelling van de Regeling Vervroegd Uittreden (RVU). Normaal betalen werkgevers een hoge heffing als werknemers vroeger stoppen met werken, maar als je dit inzet voor een generatiepact waarbij je als oudere werknemer minder gaat werken, geldt een vrijstelling. Op dit moment is er een grote ongelijkheid binnen het mbo tussen werknemers die van zo’n generatiepact gebruikmaken. De bonden willen bij elke mbo-instelling een regeling afspreken in het instellingsoverleg
  • Vergoeding voor VOG-bewijs van stagiaires en benodigde vaccinaties bijvoorbeeld bij dierenopleiding
  • Passende reiskostenvergoedingen als een mbo-instelling gefuseerd is
  • Thuiswerkvergoeding van 3 euro per dag
  • Niet simultaan fysiek en digitaal lesgeven

Meer nieuws

Autonomie staat onder druk

De vrijheid om je werk op eigen wijze te kunnen doen, staat op veel scholen onder druk. Personeel in het onderwijs heeft het gevoel vooral... LEES VERDER