Algemeen

AOb vraagt van politiek onderwijsinvesteringsplan

'Investeer in onderwijs en kom met een gedegen investeringsplan voor de komende jaren.' Dat is de oproep die AOb-voorzitter Liesbeth Verheggen doet aan politici, voorafgaand aan het 'overleg leraren', morgen in de Tweede Kamer.

Tekst Webredactie - - 2 Minuten om te lezen

43912667420_f812d457ab_o-2

Beeld: Typetank

De politieke partijen moeten samen tot een investeringsplan komen, schrijft Verheggen. Bij het maken van het plan moeten de politici loskomen van korte termijn oplossingen en vooral over regeerperiodes heen kijken.

Probleem

Flinke investeringen zijn hard nodig, vindt de AOb. De uitgaven per leerling daalden de afgelopen jaren en er is een flink salarisverschil tussen het onderwijspersoneel en de markt. Het gevolg is dat het onderwijs kampt met lerarentekorten, een hoog ziekteverzuim en onbevoegden die voor de klas staan. ‘Dit gaat ten koste van de kwaliteit van het onderwijs en dat is een maatschappelijk probleem’, schrijft Verheggen.

'Als Nederland mee wil blijven doen in de topeconomieën van de wereld is structurele extra investering noodzakelijk'

De AOb houdt daarom een actieweek in maart met een landelijke stakingsdag voor alle onderwijssectoren op 15 maart om de politiek te vragen meer te investeren, zodat in alle sectoren een salarisverbetering mogelijk is en functies van ondersteunend personeel kunnen worden geherwaardeerd. Daarnaast moet de werkdruk omlaag. In totaal is er structureel 4 miljard euro nodig voor alle onderwijssectoren, van het primair- tot en met het wetenschappelijk onderwijs. De AOb zet in het investeringsplan op een rij welke maatregelen nodig zijn en wat de kosten ervan zijn per onderwijssector.

Daarnaast schrijft Verheggen dat er verstandiger en doelgerichter met het geld moet worden omgegaan.

Gezamenlijk

Naast een eigen brief stuurde de AOb de Kamer een gezamenlijke brief, samen met de andere bonden en de PO-raad, de vertegenwoordiger van de basisschoolbesturen. De onderwijsorganisaties pleiten in deze brief samen voor een salarisverbetering en een wervingscampagne. “Goede arbeidsvoorwaarden zijn essentieel om meer mensen in het onderwijs te krijgen”, zegt AOb-bestuurder Eugenie Stolk over deze brief. “Het begint bij een eerlijk en rechtvaardig salaris. Er zijn meer investeringen nodig in het onderwijs. Daarom staken we op 15 maart.”

Het debat is morgen vanaf 11.15 uur in de Tweede Kamer. Het debat kun je via de livestream volgen. Meer weten over de acties in maart? Lees dit bericht.