De Onderwijsinspectie publiceerde onlangs een rapport over aoc Nordwin College.
De Onderwijsinspectie publiceerde onlangs een rapport over aoc Nordwin College.

Beeld: Google Maps.

Inspectie oordeelt keihard over aoc Nordwin College

De raad van toezicht (rvt) en het college van bestuur (cvb) van het Friese aoc Nordwin College hebben volgens de Onderwijsinspectie grote fouten gemaakt. Op de vmbo/mbo-school voor groen onderwijs was sprake van wanbeheer en financieel wanbeleid.

Dat staat in het onderzoeksrapport van de inspectie dat onlangs is gepubliceerd. De inspectie nam het bestuurlijk handelen in de periode van januari 2017 tot en met maart 2018 onder de loep. Het onderzoek was gericht op de voormalige toezichthouders en de oud-collegevoorzitter. Sinds begin dit jaar is er een nieuwe collegevoorzitter; Ilona Dulfer. De inspectie begon het onderzoek na signalen over financiële problemen en een bestuurlijke crisis.
In het rapport concludeert de inspectie dat het handelen van zowel de raad van toezicht als het college van bestuur ernstig te wensen overliet. Het wanbeheer bestond uit financieel wanbeleid en ‘ernstige nalatigheid’ om maatregelen te treffen die ervoor zorgen dat de kwaliteit van het onderwijs gewaarborgd is.

Afstand

De onderlinge samenwerking tussen de collegevoorzitter en de toezichthouders functioneerde niet, zo staat in het rapport. De collegevoorzitter nam te weinig tijd om draagvlak voor besluiten te creëren en hij hield de toezichthouders op afstand.
Ook bij de raad van toezicht zag de inspectie tekortkomingen. ‘De rvt ontbeerde de professionele houding die nodig is om zijn rol actief en met effect in te vullen. Met name op strategische thema’s is dit geconstateerd.’ Hoewel de rvt en de collegevoorzitter vergaderden, hadden ze het niet over de echt belangrijke thema’s voor de school. De sturing was al jaren onvoldoende, concludeert inspectie.

Familiaire cultuur

De inspectie benoemt de familiaire cultuur op de school: elkaar aanspreken en sturing geven gebeurde te weinig. Tot juni 2017 bestond het college van bestuur uit twee personen, daarna uit één: Ton Stierhout. In het rapport meldt de inspectie dat Stierhout een ‘zeer dominante rol’ heeft gespeeld. In zijn verweer laat Stierhout weten dat de inspectie hem beticht van zaken die bij de rechter al zijn verworpen. Dat hij de toezichthouders op afstand wilde houden is volgens Stierhout ‘een omdraaiing van de werkelijkheid.’

De huidige leiding van de school noemt het rapport ‘pijnlijk’, maar onderkent de kritiek. Wel wijst het bestuur van de school erop dat ze hard bezig zijn om verbeteringen door te voeren. Zo liggen er verschillende plannen om de financiën op orde te krijgen, alsmede het bestuur en de kwaliteit van het onderwijs. ‘We hebben vertrouwen in de verbeteringen waarmee we aan de slag zijn en de omslag die gaande is’, aldus het bestuur op de website van het Nordwin College.

Vertrouwen

AOb-rayonbestuurder Hayo Bohlken zag in december 2017 dat het misging op het Nordwin College. Hij ondersteunde afgelopen jaar de ondernemingsraad toen er 35 arbeidsplaatsen moesten verdwijnen om de financiën op orde te brengen. “Er was een acuut probleem”, zegt Bohlken. “De school stond aan de rand van een faillissement. Dit rapport van de inspectie is niet mals, maar ik heb ik wel vertrouwen in het herstelplan zodat de school dit gaat ‘overleven’”.

Meer nieuws

Leraar worden? Duik in het vak

Tijdens ‘Expeditie leerkracht’ ontdekken docenten-in-spe snel of het vak van leerkracht iets voor ze is. De eerste dag oefenen ze in het Technolab van de... LEES VERDER