Herken jij je in de nieuwe functiebeschrijvingen? Doe mee aan de internetconsultatie. Invullen kan tot en met 15 mei.
Herken jij je in de nieuwe functiebeschrijvingen? Doe mee aan de internetconsultatie. Invullen kan tot en met 15 mei.

Herken jij je in de nieuwe functiebeschrijvingen? Vul de internetconsultatie in!

De vakbonden en de werkgeversorganisatie PO-raad zijn aan het onderhandelen over een nieuwe cao primair onderwijs. Onderdeel daarvan zijn nieuwe functiebeschrijvingen. Aan jou de vraag of je je herkent in de omschrijvingen van de functies. Doe mee aan de internetconsultatie!

De huidige functiebeschrijvingen zijn al sinds 2006 niet meer geactualiseerd en de praktijk op de scholen is erg veranderd. De taken van de leraar in het primair onderwijs zijn complexer geworden.

Op verzoek van de vakbonden en de PO-raad is functiewaarderingsdeskundige Hans Overduin afgelopen weken in gesprek gegaan met verschillende groepen leraren uit het primair onderwijs. Deze eerste concept-functiebeschrijvingen geven weer wat er door de leraren in de gesprekken is aangegeven. Welke taken verrichten zij en welke verantwoordelijkheden dragen zij?

Hoger salaris

De belangrijkste constatering is dat de huidige ‘standaard’ functie van leraar zwaarder gewaardeerd wordt en dus ook uit zal komen op een hoger salaris. Dat noemen we spilfunctie 2 in de consultatie.

Naast deze spilfunctie is er een nieuwe functie toegevoegd, functie 1 voor de leraar met een beperkt takenpakket. De AOb is hier kritisch over. In onze ogen kan dit alleen onder strikte voorwaarden. Bijvoorbeeld een starter die geen eigen groep heeft en onder begeleiding werkt. Of de leerkracht die maar één dag per week werkt en geen groepsverantwoordelijkheid heeft.

Geef je mening!

Aan jou de vraag of je je herkent in de omschrijvingen van de functies. Doe mee aan de internetconsultatie. Ook is de AOb benieuwd of je functie 1 in de praktijk ziet op jouw school en/of wenselijk vindt. Bij de ruimte voor opmerkingen en suggesties horen we graag je mening daarover.

De internetconsultatie staat open tot en met 15 mei 2018. Je kunt de enquête vinden via de website van de PO-raad. In dit artikel op AOb.nl geeft AOb-bestuurder Eugenie Stolk meer uitleg over de nieuwe functiebeschrijvingen.

Meer nieuws