Bij het Stadhuis in Den Haag heeft de AOb een oliebollenkraam geregeld. Op vertoon van de stakingsoproep krijgen AOb-leden een gratis oliebol.
Bij het Stadhuis in Den Haag heeft de AOb een oliebollenkraam geregeld. Op vertoon van de stakingsoproep krijgen AOb-leden een gratis oliebol.

Beeld: Pixabay

Heel Holland staakt

Van Zaltbommel tot Vlagtwedde: in heel Nederland houden leraren en ander onderwijspersoneel vandaag acties om te laten zien dat ze staken. Kerstballen met wensen voor in de kerstboom in Emmen en docenten die zuurtjes uitdelen in Haarlem. Een overzicht.

De AOb houdt zelf tien bijeenkomsten door heel het land. Collega’s die vragen hebben over de cao of over het actietraject willen praten kunnen terecht in onder meer Utrecht, Deventer, Groningen en Alkmaar. AOb-voorzitter Liesbeth Verheggen houdt een korte toespraak in Rotterdam en op de actiebijeenkomst in Alkmaar verzorgt het team van basisschool De Vlaamse Reus de muziek. In Deventer en in Nijmegen zullen DJ’s plaatjes draaien.

Woon je in de omgeving van Den Haag? Ga dan naar het Stadhuis waar de AOb een oliebollenkraam heeft geregeld. Op vertoon van de stakingsoproep krijgen AOb-leden een gratis oliebol.

In Noord-Nederland, in Leeuwarden en Groningen, zijn pop-up actiecentra ingericht. Iedereen die langskomt kan een videoboodschap inspreken voor onderwijsminister Arie Slob en er is warme chocomelk.

Glashelder statement

Verschillende medezeggenschapsraden uit Tilburg en omgeving houden samen een manifestatie op het Koningsplein in Tilburg vanaf half 1 ’s middags. Er is een podium en twee leraren interviewen de wethouder en de directeur van de pabo. Op hun flyer roepen de organisatoren het onderwijspersoneel op om te komen: ‘We laten met zijn allen zien en horen aan Tilburg waar we voor staan! Als we nu niet gezamenlijk vasthoudend zijn en een glashelder statement richting de Nederlandse samenleving geven, neemt niemand het onderwijs nog serieus.’

‘Als we nu niet gezamenlijk vasthoudend zijn en een glashelder statement richting de Nederlandse samenleving geven, neemt niemand het onderwijs nog serieus.’

Basisschool De Vlasgaard in de plaats Zeeland is ook al helemaal klaar voor de staking morgen. Ouder Pieter van Schooten – die normaal liedjes schrijft voor Nederlandse artiesten zoals René Froger en Jeroen van der Boom – mailt dat ze een strijdlied hebben opgenomen en dat ze dat lied bij een bijeenkomst in Nijmegen ten gehore brengen. ‘Mijn twee kinderen zitten daar op school en ik zie hoe pittig het vak van de leraar is geworden. En ik schrik helemaal van de burn-out cijfers. Dit is mijn poging om ze een hart onder de riem te steken.’

Zuurtjes

Het team van de Waddenschool locatie Molenwijk gaat tussen 11 en 12 uur zuurtjes uitdelen op de Grote Markt in Haarlem. ‘270 miljoen: een zoethoudertje met een zure bijsmaak.’
Ook gaan docenten pannenkoeken bakken morgen. Het team van basisschool Kiezel en Kei in Bergambacht wil de pannenkoeken morgen verkopen voor het goede doel van Serious Request. Ook in Den Bosch gaan ze aan de slag voor deze jaarlijkse 3FM-actie. Basisschool Het Bossche Broek heeft een single opgenomen en gaat deze verkopen.

Vrijwilligerswerk is een andere actie-methode van docenten morgen. Zo gaan 25 medewerkers van de Amsterdamse scholenstichting Staij ’s ochtends vrijwilligerswerk doen in verzorgingshuis de Gooyer. Eerder vertelde leerkracht Marleen Hietland al dat zij koffie gaan schenken bij Woonzorgcentrum Polderburen in Almere.

Meer nieuws