Algemeen

Hbo vraagt flexibiliteit van werknemers

In de avonden werken of in het weekend, vanwege het aangepaste rooster in coronatijd. Bij de AOb komen van hbo-medewerkers meerdere signalen binnen dat het ze wordt gevraagd. Mag dat? “Vier avonden in de week is abnormaal, maar probeer ook te denken in mogelijkheden”, zegt AOb-sectorbestuurder Roelf van der Ploeg.

Tekst karen hagen - redactie onderwijsblad - - 2 Minuten om te lezen

rooster

Beeld: Nanne Meulendijks

Meerdere hogescholen willen nieuwe plannen voorleggen aan hun medezeggenschapsraden die raken aan de werktijden van medewerkers. Van der Ploeg: “We zien veel varianten voorbijkomen, bijvoorbeeld van twee avonden per week werken waarvan één avond geblokt mag worden, zeker geen opstelling in het weekend en alles ertussenin.”

De sectorbestuurder schat in, dat werkgevers vaker aan medewerkers zullen vragen flexibeler te zijn met hun werktijden. “In september zal er vast nog binnen het schoolgebouw spreiding tussen groepen studenten nodig zijn. Al hangt dat af van het gebouw.”

Cao

De werktijden in het hbo zijn al erg ruim, mede door het aanbod van deeltijdonderwijs. In de cao staat dat medewerkers doordeweeks tussen 07.00 en 22.30 uur, als de hogeschool open, is werkzaamheden kunnen uitvoeren. Op zaterdag kan dat tussen 07.00 en 18.00 uur. Daarnaast heeft elke instelling een eigen werktijdenregeling in overleg met de personeelsgeleding van de medezeggenschapsraad (pmr) met aparte afspraken. Deze afspraken zijn richtinggevend, maar niet allesbepalend.

De werktijden in het hbo zijn al erg ruim vanwege het deeltijdonderwijs

Flexibiliteit

“Werkgevers mogen altijd vragen of je op een bepaalde avond kan werken”, zegt de AOb-sectorbestuurder. Wel moeten werkgevers los van de gemaakte afspraken met de pmr rekening houden met de belangen van de werknemer. Ook de specifieke omstandigheden waaronder leidinggevenden hun verzoek doen, wegen mee. “Van beide kanten mag flexibiliteit worden verwacht”, zegt Van der Ploeg. “Wel moeten medewerkers de tijd krijgen om het te kunnen regelen en moeten de uren passen binnen je aanstelling. Uiteindelijk blijft de 1659 uur lestijd gelden.”

Van beide kanten mag flexibiliteit worden verwacht

Stel, jij werkt al tien jaar op dezelfde drie werkdagen en je hebt met jouw werkgever de afspraak om niet in de avonden en op woensdag te werken vanwege mantelzorg, dan kan de werkgever niet zomaar zeggen, zonder overleg, dat je drie avonden en de woensdag moet gaan werken. Dat is in dit geval niet redelijk, ook omdat er een duidelijke afspraak ligt.”

Het ligt anders als het gaat om een donderdagavond waarop je eigenlijk een gameavond hebt. “Jouw werkgever weet daar niets van, maar biedt de mogelijkheid en de tijd om het avondje te verplaatsen. Dan is het goed om daar als werknemer flexibel in te zijn en mee te denken. Kijk naar alternatieven, doe een tegenvoorstel en leg alles vast. Het zijn gekke tijden, rekening houden met elkaars belangen is belangrijk en iedereen wil dat studenten een waardevol diploma halen."

Ben je lid van de AOb en kom je er niet uit met jouw werkgever? Neem dan contact op met onze medewerkers van het Informatie en Advies Centrum (IAC).