Algemeen

Harde lockdown treft het hele onderwijs

Het demissionaire kabinet heeft zondagavond een harde lockdown afgekondigd die het hele onderwijs treft. In een poging de opmars van de omikron-variant van het coronavirus af te remmen is besloten tot een onmiddellijke onderwijsbrede schoolsluiting. AOb-voorzitter Tamar van Gelder: “Dit is de dag waarvan we hoopten dat we die achter ons hadden gelaten.”

Tekst Arno Kersten - Redactie Onderwijsblad - - 2 Minuten om te lezen

omikron

Beeld: Pixabay

“Wat is dit een treurige tijd voor alle leerlingen, studenten, leerkrachten en onderzoekers", aldus Van Gelder. "De impact op het gehele onderwijs valt bijna niet meer te overzien."

Met de ingrijpende lockdown hoopt het kabinet "tijd te kopen", zoals demissionair premier Rutte het tijdens de persconferentie verwoordde. Of scholen na de kerstvakantie op maandag 10 januari weer open kunnen - en op welke manier - beslist het kabinet tijdens een nieuw weegmoment op 3 januari. Vanwege alle onzekerheden wordt scholen gevraagd zich voor te bereiden op het verzorgen van afstandsonderwijs na de vakantie. De komende week is afstandsonderwijs niet verplicht. Een uitzondering op de schoolsluiting maakt het kabinet net als bij de vorige onderwijs-lockdown voor kwetsbare leerlingen en studenten, voor kinderen van ouders met cruciale beroepen, voor praktijklessen, begeleiding van examenleerlingen, en specifiek in het mbo en hoger onderwijs voor examens en toetsen.

Focus op wat moet, zoals noodopvang, examens en praktijklessen

Fysieke aanwezigheid op de scholen dient tot een minimum beperkt te blijven, benadrukt AOb-voorzitter Van Gelder. “Werk zoveel mogelijk thuis. Dus geen overleggen of administratieve werkzaamheden die ook thuis gedaan kunnen worden. Focus op wat moet, zoals noodopvang, examens en praktijklessen.” Haar advies is om nu niet hals over kop over te schakelen naar online voor een paar dagen. “Scholen zijn ook niet aan het onmogelijke gehouden. Maak verstandige keuzes.”

Spoedadvies

Het OMT bracht gisteren een spoedadvies uit over de dreiging van de omikron-variant van het coronavirus. De snelheid waarmee die zich verspreidt, baart grote zorgen. Gevaccineerden - zonder booster - lijken veel kwetsbaarder voor besmetting met omikron dan met de huidige delta-variant. Een extra prik verhoogt de weerstand aanzienlijk, maar door de late start duurt het langer voordat veel mensen voldoende bescherming hebben opgebouwd. Intussen is er weinig of geen ruimte om een nieuwe golf op te vangen, want ziekenhuizen zijn nog altijd overbelast.

“Ik onderstreep nog een keer ons verzoek om onderwijspersoneel met voorrang een boosterprik te geven”, aldus Van Gelder. “Ook is het noodzaak om nu écht overal de ventilatie eindelijk op orde te krijgen. Praktijkonderwijs en noodopvang moeten tenslotte wel kunnen doorgaan.”

Ik onderstreep nog een keer ons verzoek om onderwijspersoneel met voorrang een boosterprik te geven

Het kabinet verklaarde de afgelopen weken steeds opnieuw alles op alles te zetten om de scholen voortaan open te houden. Vier dagen geleden nog maar - op de vorige persconferentie afgelopen dinsdag - kondigde premier Rutte alleen voor het primair onderwijs een vervroegde kerstvakantie aan. Daarmee volgde het kabinet alsnog eerdere OMT-adviezen op, maar andere onderwijssectoren bleven toen buiten beschouwing.

Aan werkgevers doet Van Gelder de dringende oproep om voorzichtig met hun personeel om te springen en signalen serieus te nemen. “Werknemers die zich onveilig voelen raad ik aan in gesprek te gaan met hun werkgever. En meld je bij ons als het niet goed gaat.”

Lid worden van de AOb? Kijk hier voor alle voordelen.