Algemeen

Gronings bestuur verdwijnt en brengt zes scholen elders onder

Het Groningse schoolbestuur OPOS met zes openbare basisscholen zal per 1 januari 2020 niet meer bestaan. De zes basisscholen gaan over naar in totaal drie verschillende scholenstichtingen in de regio. “OPOS lag op zijn gat en is te klein”, zegt interim-bestuurder Jan Paul ten Brink van OPOS. “We kiezen voor grote stabiele scholenstichtingen met toekomstperspectief.”

Tekst Karen Hagen - Redactie Onderwijsblad - - 2 Minuten om te lezen

opos-besturen

Beeld: Typetank

Deze week maakte OPOS het voorgenomen besluit bekend. Drie basisscholen krijgen de openbare scholenstichting Ultiem als nieuwe baas, twee scholen gaan over naar de eveneens openbare stichting OPRON. De Samenwerkingsschool Meeroevers sluit zich aan bij de christelijke stichting VCOG in de stad Groningen en zal daarmee een algemeen-bijzondere denominatie krijgen. Dat past bij het samenwerkingsconcept van de school. “De scholen konden zelf voor een stichting kiezen”, zegt Ten Brink.

Bestuurscrisis

De overgang was, volgens de interim-bestuurder nodig, omdat OPOS te klein is en in een krimpgebied zit. Daarnaast was er afgelopen maart sprake van een bestuurscrisis waarbij de raad van toezicht uiteindelijk is opgestapt onder druk van een manifest van het personeel. Voor het manifest was er al maanden sprake van onrust binnen de scholenstichting en die werd groter doordat de bestuurder één van de schooldirecteuren had geschorst. De crisis werd in de regionale media uitgevochten. Interim-bestuurder Ten Brink riep in maart op tot rust en ging de continuïteit van het onderwijs bekijken.

Toen ik binnenkwam lag het bestuur OPOS echt op z’n gat

Stabiele besturen

Ten Brink: "Wil je daar nieuw leven in blazen, dan zou dat een hoop tijd en geld kosten en dan nog zou OPOS te klein blijven. Na veel overleg is er gekozen om te gaan voor grote stabiele besturen met toekomstperspectief waar medewerkers bijvoorbeeld voldoende opleidingsmogelijkheden hebben.”

Ook de AOb zat bij het overleg aan tafel. AOb-rayonbestuurder Marieke Homan zegt dat de bond zich er hard voor heeft gemaakt dat scholen zelf konden kiezen naar welke stichting ze over willen gaan. “Daarnaast wilden we dat medewerkers de mogelijkheid krijgen om met een voorrangspositie over te stappen naar een andere school als het toch niet bevalt bij de nieuwe stichting. Het onderwijspersoneel kan tot maart 2020 aangeven of ze die overstap willen maken.”

Weinig veranderen

In de scholen zal er in de praktijk weinig veranderen. Homan: “Medewerkers krijgen een nieuw contract, maar behouden alle rechten die ze hebben opgebouwd.” De interim-bestuurder zegt dat de OPOS-schooldirecteuren nu al optrekken met de nieuwe directeuren van de scholenstichtingen en dat ze binnenkort samen gaan nadenken over de begroting. “Langzaam voegen ze dan in bij het nieuwe bestuur.”

Medewerkers krijgen een nieuw contract, maar behouden alle rechten die ze hebben opgebouwd

Instemmen

De medezeggenschapsraden van de zes OPOS-scholen moeten nog wel instemmen met het besluit. En ook de raad van toezicht van OPOS moet het nog goedkeuren net als de raden van toezicht en de gmr’en van de nieuwe scholenstichtingen. Ten Brink verwacht geen problemen, omdat hij bij zijn start afgelopen maart de wensen heeft geïnventariseerd. Hij denkt dat de instemming voor de herfstvakantie rond is.

Ook Homan heeft er vertrouwen in. “De AOb zal de mr’en begeleiden en de vragen die er zijn zo goed mogelijk beantwoorden. Wij houden een vinger aan de pols.”