Algemeen

Raad van toezicht Groningse scholengroep OPOS stapt op

De aanhoudende onrust bij de Groningse scholenstichting Openbaar Primair Onderwijs Slochteren (OPOS) is gesust. De raad van toezicht heeft in een brief aan de gemeenteraad laten weten op te stappen. Interim-bestuurder Jan Paul ten Brink gaat de rust terugbrengen bij de scholengroep.

Tekst Karen Hagen - Redactie Onderwijsblad - - 3 Minuten om te lezen

vernietigbaar-ontslag

Beeld: Typetank

Vorige week stuurden de toezichthouders een brief aan onderwijswethouder Erik Drenth van de gemeente Midden-Groningen waarin ze per direct hun ontslag indienen. ‘In onze ogen moet de door ons aangestelde nieuwe interim-bestuurder zijn werk goed kunnen doen, waarbij de positie van zijn rvt niet het onderwerp van discussie zou moeten zijn’, zo staat in de brief. ‘Omdat wij stichting OPOS een warm hart toedragen, willen wij haar verdere ontwikkeling niet in de weg staan.’

Schorsing

Bij OPOS, een stichting met zeven basisscholen, is al maanden onrust, legt AOb-rayonbestuurder Hayo Bohlken uit. Het begon eind vorig jaar met de schorsing van de schooldirecteur van de Driespan door de toenmalige bestuurder Hester van Gorkum. “Dat zette kwaad bloed”, zegt Bohlken. “Zeker omdat er geen informatie naar buitenkwam waarom ze precies was geschorst.”

Het conflict begon met de schorsing van één van de schooldirecteuren

Het conflict werd groter en steeds meer medewerkers van verschillende scholen keerden zich tegen de bestuurder die pas februari 2018 aan de slag ging bij OPOS. Bohlken: “Tegen de wil van de gemeenschappelijke medezeggenschapsraad (gmr) werd Van Gorkum de kandidaat, terwijl ze niet uit het onderwijs kwam.”

Tegenover elkaar

Hoewel het draagvlak onder het personeel voor Van Gorkum afbrokkelde, bleven de toezichthouders haar steunen. “Het zorgde ervoor dat de raad en de werknemers tegenover elkaar kwamen te staan”, zegt Bohlken. Vervolgens werd elke stap in het conflict uitgevochten via de regionale media en ging de gemeenteraad ook vragen stellen over de situatie. Uiteindelijk, in februari 2019, zegde Van Gorkum haar baan als bestuurder op vanwege alle conflicten. De raad van toezicht moest op zoek naar een interim-bestuurder.

Die nieuwe interimmer vonden ze, maar hij werkte slechts enkele dagen voor de scholengroep omdat zijn werk bij een andere scholengroep niet te verenigen was met zijn baan bij OPOS.

Manifest

Volgens Bohlken was voor het personeel de maat vol. Twee weken geleden boden de medewerkers daarom aan onderwijswethouder Drenth het AOb-manifest aan. Daarin staat dat er geen vertrouwen meer was in de raad van toezicht. “Dat manifest is ondertekend door 80 procent van het personeel”, zegt Bohlken. Voor de raad van toezicht gaf dat uiteindelijk de doorslag om op te stappen. “Het was de druppel, ze voelden geen vertrouwen meer.”

Het manifest gaf de doorslag voor de rvt om op te stappen

Nieuwe rvt

Nu moet OPOS op zoek naar nieuwe toezichthouders. Wel begon begin begin deze maand de nieuwe interim-bestuurder Jan Paul ten Brink. Hij is nog aangesteld door de opgestapte raad van toezicht en gaat aan de slag met de lopende dossiers. “We hebben vooral behoefte aan rust”, zegt Ten Brink. “Mijn opdracht is het terugbrengen van de verbinding en de kwaliteit en continuïteit van het onderwijs bewaken. Ik wil met iedereen in gesprek.”

Interim-bestuurder Jan Paul ten Brink: 'We hebben vooral behoefte aan rust'

In het persbericht van de gemeente laat Drenth weten dat hij zich eerst zijdelings met OPOS heeft bemoeid, maar nu snel in gesprek wil over een nieuwe raad van toezicht met de gmr, bestuurder en de schooldirecteuren. Het vertrek van de huidige raad noemt de onderwijswethouder ‘een belangrijke stap om weer te komen tot rust, structuur en vertrouwen binnen OPOS.’