De tien genomineerde mbo-teams zijn bekend.
De tien genomineerde mbo-teams zijn bekend.

Beeld: BVMBO/AOb

Finalisten ‘Mbo-team van het jaar’ bekend

De tien finalisten die strijden om de prijs ‘Onderwijsteam van het jaar’ in het mbo zijn bekend. De finalisten houden op 20 april een pitch voor een vakjury, op 16 mei weten we wie het onderwijsteam van het jaar is.

De teams die kans maken op de prijs komen uit het hele land. Het team School voor Bouw,- Installatie-, Onderhoudstechniek van ROC Tilburg werd door een mbo-student genomineerd. De student vindt dat het team in drie jaar tijd het onderwijs naar een hoger niveau heeft getild. ‘De examens sluiten beter aan op de praktijk en er zijn vernieuwende manieren van lesgeven’, zo staat in de motivatie.

Twee andere genomineerden hebben zich juist ingezet om de studenten zo goed mogelijk te ondersteunen. Het team helpende zorg en welzijn niveau 2 van ROC van Amsterdam zette vol in op mentorraat en ouderbetrokkenheid. ‘We zijn een multicultureel team dat kennis en kunde inzet om leren breed in te zetten en ouders de school in te halen.’ Het team van ROC Midden Nederland van entreeopleiding horeca maakte juist een programma voor studenten die extra ondersteuning nodig hadden. ‘Dit team weet studenten die extra ondersteuning nodig hebben succesvol op de arbeidsmarkt te krijgen’, zo schrijft een teamlid.

Pandemie

De coronacrisis noemen onderwijsteams ook. Zo schrijft het team NoorderSport: ‘Corona heeft ons werk de afgelopen twee jaar bijna onmogelijk gemaakt. We mochten lange periodes niet bewegen en sporten. Vanaf april 2020 zetten we de knop om en keken we: wat kan wel.’ Het heeft op die mbo-instelling geleid tot nieuwe initiatieven die het huidige programma verder aanvullen.

Het team dier niveau 2 en 3 van Yuverta in Den Bosch noemt de pandemie ook als motivatie om genomineerd te worden. ‘Zelfs tijdens de coronacrisis voelden leerlingen zich veilig en gezien door het team en durven ze met al hun vragen en problemen naar de docenten te stappen. Uitval van lessen was er bijna niet, omdat collega’s dit onderling regelen.’

Dit zijn de tien finalisten op een rij:

  • Drone Engineering & Operations van MBO College Airport
  • Techniek en Technologie van MBO College Almere
  • School voor Bouw,- Installatie-, Onderhoudstechniek/Vakdocenten MKF Bouw BOL4 van ROC Tilburg
  • Team helpende zorg en welzijn niveau 2 van ROC van Amsterdam
  • SVO Vakopleiding regio noordoost van SVO Vakopleiding
  • Praktijkgestuurd leren gehandicaptenzorg van Curio
  • Entree Horeca van Roc Midden-Nederland
  • Verzorging en Verpleging Sportlaan van Zadkine
  • NoorderSport van Noorderpoort
  • Team dier niveau 2 en 3 van Yuverta mbo Den Bosch

AOb-voorzitter Tamar van Gelder zit in de vakjury. De prijs is een initiatief van de AOb en de BVMBO en wordt dit jaar voor de derde keer uitgereikt. De winnaar krijgt van de onderwijsminister een mooie award.

Blijf altijd op de hoogte van het laatste onderwijsnieuws uit jouw onderwijssector. Download de AOb-ledenapp in de Google Playstore of Apple Store

Meer nieuws