Op 31 augustus houdt de AOb een actie om aandacht te vragen voor tijdelijke contracten op universiteiten. Meld je aan via: www.aob.nl/tourofacademics
Op 31 augustus houdt de AOb een actie om aandacht te vragen voor tijdelijke contracten op universiteiten. Meld je aan via: www.aob.nl/tourofacademics

Fietsende wetenschappers protesteren tegen tijdelijke contracten

Geen spandoek, maar een fietsbroek: bij de opening van het nieuwe studiejaar gaan wetenschappers buiten op twee wielen protesteren. De AOb komt samen met WOinActie en de FNV in actie tegen het hoge aantal tijdelijke contracten op universiteiten. Doe jij mee? Meld je aan via: www.aob.nl/tourofacademics

Al jaren is het inzetten van tijdelijke contracten het standaard personeelsbeleid in de academische wereld. Het is verspilling van waardevol talent, het verhoogt de toch al abnormaal hoge werkdruk, wakkert onderlinge strijd aan en zorgt voor sociale onveiligheid. Talentvol personeel wordt keer op keer weggestuurd waardoor ze noodgedwongen als nomaden moeten rondtrekken van universiteit naar universiteit.

Daarom komt de AOb samen met de andere organisaties bij de opening van het academisch jaar op 31 augustus in actie om met een fietsprotest aandacht te vragen voor het hoge aantal onderzoekers en docenten in tijdelijke dienst.

Wie zich aanmeldt voor de tour fietst een traject tussen twee universiteitssteden, bijvoorbeeld Amsterdam-Utrecht of Eindhoven-Tilburg. Omdat Groningen en Enschede iets meer buiten de route liggen, fietst men daar een rondje langs de faculteiten. Wie zelf liever niet op het zadel klimt, kan zich melden bij het startpunt om weggestuurde collega’s “uit te zwaaien”.

Knutselcontracten

“Op deze manier visualiseren we dat er elke zomer weer een enorme groep wetenschappers van de ene naar de andere universiteit moet vertrekken”, zegt Marijtje Jongsma, AOb-bestuurder en universitair hoofddocent aan de Radboud Universiteit.

‘Op deze manier visualiseren we dat er weer een enorme groep wetenschappers van de ene naar de andere universiteit moet vertrekken’

“Knutselcontracten, draaideurconstructies en tijdelijke aanstellingen zijn de AOb al jaren een doorn in het oog”, zegt Jongsma. “Bij structureel werk hoort gewoon een vast dienstverband. Flexcontracten brengen daarnaast allerlei extra problemen met zich mee, zoals hoge werkdruk, hypercompetitie en sociale onveiligheid.”

‘Knutselcontracten, draaideurconstructies en tijdelijke aanstellingen zijn de AOb al jaren een doorn in het oog’

Geen race

De Tour of Academics vindt plaats op maandag 31 augustus. Doe jij mee? Kom in beweging omdat je jezelf gedwongen ziet om weer naar een volgende tijdelijke aanstelling te gaan of omdat je weer collega’s moet uitzwaaien. Meld je aan!

Bestuurder Jongsma zal zelf 30 kilometer tussen Nijmegen en Wageningen afleggen. “We fietsen in een rustig tempo in kleine groepjes, met voldoende afstand. Het is geen race.”

Aanmelden en meer informatie over de actie vind je op deze pagina. 

Meer nieuws