Groep 8 maakt dit jaar geen eindtoets vanwege het corona-virus.
Groep 8 maakt dit jaar geen eindtoets vanwege het corona-virus.

Beeld: Typetank

Eindtoets voor groep 8 dit schooljaar geschrapt

Leerkrachten in groep 8 hoeven dit jaar geen eindtoets bij hun leerlingen af te nemen. Minister Slob vindt dat er op dit moment vanwege de coronacrisis al genoeg van het onderwijspersoneel wordt gevraagd. “Een verstandig besluit”, zegt AOb-bestuurder Jelmer Evers.

De prioriteiten van scholen liggen ergens anders, vindt de minister, die begrip vraagt voor zijn besluit. Dagelijks zijn leraren hard bezig om het onderwijs op afstand voor elkaar te krijgen. Bovendien was het schooladvies van de leraar al leidend voor het instroomniveau op de middelbare school. Alle leerlingen hebben in februari al van hun leraar gehoord naar welk niveau ze kunnen op hun nieuwe school. Dat advies is, volgens de minister, gebaseerd op een jarenlang beeld van een leerling.

‘We kunnen niet van leerlingen verwachten dat ze een normale eindtoets maken onder deze omstandigheden’

AOb-bestuurder Jelmer Evers sluit zich daarbij aan en vindt het een wijs besluit. “We kunnen niet van leerlingen verwachten dat ze een normale eindtoets maken onder deze omstandigheden. Het is voor leraren een hele opgave om lessen op afstand te realiseren en leerlingen krijgen deze weken op een andere manier les. Leraren hebben een heel goed inzicht in waar hun leerlingen staan. Bovendien zou de organisatie te ingewikkeld zijn voor het afnemen van de toets.”

Juiste plek

Slob laat wel weten dat hij middelbare scholen vraagt om in het nieuwe schooljaar goed op te letten of de leerlingen op de juiste plek zitten. Hij maakt daar met het voortgezet onderwijs nog verdere afspraken over.

Meer nieuws