Het nakijken van de examens zou tot in de zomervakantie kunnen dóórlopen
Het nakijken van de examens zou tot in de zomervakantie kunnen dóórlopen

Beeld: Pixabay

Eindexamens gaan door, extra onvoldoende toegestaan

De eindexamens gaan door, in alle vakken. De leerlingen mogen wel een extra onvoldoende halen, behalve in een kernvak. Als het nakijken van de examens uitloopt tot in de zomervakantie moeten docenten ruimhartig gecompenseerd worden, vindt de AOb.

Gaan de eindexamens door? Dat was de grote vraag van de afgelopen week. Minister Arie Slob wilde de examens graag overeind houden, het LAKS pleitte om alleen examens af te nemen in de kernvakken. En de meningen van docenten van examenklassen zijn sterk verdeeld, zo bleek uit een AOb-enquête.

De minister heeft uiteindelijk voor een middenweg gekozen. De examens gaan door, en – zoals al eerder bekend werd gemaakt – in drie tijdvakken: een eerste en een tweede tijdvak voor de examens, en een derde voor de herkansingen. Nieuw is dat de leerlingen een extra onvoldoende mogen halen, behalve in een kernvak (voor vmbo: Nederlands, voor havo/vwo: Nederlands, Engels en wiskunde).

‘Ik snap dat het voor de minister een hele puzzel was’

“Ik snap dat het voor de minister een hele puzzel was”, zegt AOb-bestuurder Henrik de Moel. “De meningen over de opzet van de eindexamens in dit coronajaar lopen zo ver uiteen, dat niet iedereen tevreden kan worden gesteld. Dat bleek ook heel duidelijk uit de enquête onder onze leden.”

Zomervakantie

Door de examens nu over drie tijdvakken te spreiden duren ze wel langer, en bestaat de kans dat het nakijken doorloopt tot in de zomervakantie. Vooral in regio Noord, waar die vakantie dit jaar als eerste begint. “Als docenten in de vakantieperiode moeten doorwerken, moeten ze daarvoor wel ruimhartig worden gecompenseerd”, zegt De Moel. “Daar gaan we uiteraard bij de minister op aandringen.”

 

Lees ook:

AOb-leden verdeeld over doorgaan centrale examens

Keuze bij eindexamens 2021: twee examenmomenten per vak

 

Meer nieuws