AOb-voorzitter Eugenie Stolk.
AOb-voorzitter Eugenie Stolk.

Beeld: Angeliek de Jonge

Corona-crisis: ‘Veel zorgen bij collega’s’

Veel leraren zetten vraagtekens bij het besluit van de minister om de scholen open te laten blijven. Dat zegt AOb-voorzitter Eugenie Stolk naar aanleiding van de vele vragen die de AOb sinds gisteren van zijn leden krijgt.

Premier Rutte kondigde gistermiddag een aantal maatregelen af om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Zo worden evenementen waar meer dan honderd deelnemers worden verwacht, afgelast. Ook sluit het hoger onderwijs grotendeels de deuren: de lessen worden zoveel mogelijk online aangeboden.

Scholen voor basisonderwijs, voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs blijven echter open. Want jongeren tot twintig jaar lijken minder vatbaar te zijn voor het virus, bovendien zou de BV Nederland tot stilstand komen als werknemers thuis hun kinderen moeten opvangen. Dat laatste was gisteravond ook steeds weer te horen in het debat in de Tweede Kamer.

‘Onderwijs is geen opvang, en de gezondheid moet altijd leidend zijn’

“Door in het debat niet het onderwijs aan leerlingen en de gezondheid van leerlingen en medewerkers voorop te zetten, maar het onderwijs als opvang op de eerste plaats te stellen, is bij de onderwijsmedewerkers veel vertrouwen in de politieke inschatting verloren”, zegt AOb-voorzitter Eugenie Stolk. “Onderwijs ìs geen opvang, en de gezondheid moet altijd leidend zijn. Bovendien is het ook moeilijk te begrijpen waarom bijeenkomsten met meer dan honderd mensen worden afgelast, terwijl scholen met honderden leerlingen open blijven.”

Longaandoening

Verder stellen leraren terecht vragen over hun eigen situatie. “Wat als je als leraar zelf kwetsbaar bent – bijvoorbeeld doordat je diabetes of een longaandoening hebt”, vraagt Stolk zich af. “Of als je een kwetsbare partner of bijvoorbeeld kwetsbare ouders hebt?

RIVM

Stolk wil niet oproepen om scholen te sluiten. “Natuurlijk niet. Wij gaan niet op de stoel van het RIVM zitten. Maar we verwachten wel méér duidelijkheid van het kabinet en dat ze het van uur tot uur blijven volgen. En we brengen onze zorgen vanmiddag onder de aandacht van de minister.”

De AOb zette vragen van onderwijspersoneel en antwoorden op een rij. Lees hier de ‘Veel gestelde vragen over het coronavirus‘.

Meer nieuws