Beeld: Typetank

Conflict over extra werkuren dreigt op scholengroep in Venlo

Er dreigt een conflict tussen het college van bestuur en docenten bij Onderwijsgemeenschap Venlo & Omstreken (OGVO). Het bestuur plant docenten met 750 klokuren les structureel meer in dan de afspraak van 730 klokuren. De AOb houdt daarom op 23 oktober een bijeenkomst onder lestijd om het over vervolgstappen te hebben.

“Het personeel is er klaar mee. Overleg buiten werktijd levert niets op”, zegt AOb-rayonbestuurder Perry van Liempt.

Bij OGVO, een scholengroep met drie middelbare scholen, zijn docenten sinds het begin van dit schooljaar ingepland voor 750 klokuren les per jaar in plaats van 730 klokuren. Eerder zei Peter Badoux, collegevoorzitter van OGVO, dat hij deze maatregel door de financiële situatie moest nemen en dat er van iedereen iets wordt gevraagd.

AOb-rayonbestuurder Perry van Liempt had van januari tot augustus 2018 overleg over de maatregel, maar het bestuur heeft aan het begin van het schooljaar toch het nieuwe taakbeleid doorgezet. Van Liempt heeft van AOb-leden op de scholen taakbrieven gezien waaruit blijkt dat er op grote schaal afspraken niet worden nagekomen. “Ook docenten die gebruikmaken van de voormalige bapo-regeling (regeling om oudere docenten duurzaam aan het werk te houden) worden teveel ingezet”, zegt Van Liempt. “Hetzelfde geldt voor startende docenten. Het bestuur heeft een gat in de begroting. Daarom laten ze leraren meer uren draaien, zodat er minder personeel nodig is.”

Uitval

Bestuurder Badoux liet eerder weten dat docenten in de praktijk nog steeds 730 klokuren les zullen geven omdat er vaak lesuren uitvallen. AOb-rayonbestuurder Van Liempt: “Opnieuw worden financiële problemen afgewenteld op docenten. Wij willen hier paal en perk aan stellen.”

De bijeenkomst die de AOb samen met CNV een hele ochtend houdt, is nodig omdat de bonden er tot nu toe niet zijn uitgekomen met het bestuur. “We gaan de vervolgstappen bekijken”, zegt Van Liempt. “Het personeel is er klaar mee, want het is niet de eerste keer dat het gebeurt. We willen laten zien dat de maat vol is. Er is een mogelijkheid voor een tweede bijeenkomst onder lestijd en ook staken kan een optie zijn, maar dat moeten we allemaal bekijken.”

Teleurgesteld

In een brief aan het personeel liet bestuurder Badoux weten teleurgesteld te zijn over de ledenbijeenkomst. Het zorgt volgens hem voor organisatorische problemen doordat er lessen uitvallen en de school opvang moet regelen. De collegevoorzitter wil op zoek naar een oplossing en schrijft in zijn brief dat het om een tijdelijke maatregel gaat. ‘Om uit deze situatie te komen zijn twee partijen nodig die constructief een oplossing willen bereiken. Ik kan aangeven dat die bereidheid er van mijn kant is’, aldus de collegevoorzitter.

Ook kondigt de collegevoorzitter aan dat het loon wordt ingehouden. Leden van de AOb krijgen dat terug.

Meer nieuws